Home / Vijesti / BiH / DRUGA JAVNA LICITACIJA -Banka Srpske prodaje objekte u Bihaću

DRUGA JAVNA LICITACIJA -Banka Srpske prodaje objekte u Bihaću

Imovina Banke Srpske, u stečaju, drugi put će biti ponuđena na prodaju na javnoj licitaciji 30. januara 2018. godine.

“Ovaj put prodajna cijena nekretnina iznosi 90 odsto od procijenjene vrijednosti, dok će za pokretne stvari prodajna cijena biti 80 odsto od procijenjene vrijednosti, te ispod ovih cijena niže neće ići”, potvrdila je Mirjana Golić, stečajna upravnica ove banke.

“Na prvoj licitaciji nije bilo zainteresovanih kupaca, a vidjećemo da li će ih biti sada, kada su povoljnije cijene imovine. Stav Skupštine je da se cijene neće pomjerati od onih koje su utvrđene na drugoj licitaciji”, kazala je Golićeva i dodala da će, ukoliko ni na ovoj licitaciji ne bude zainteresovanih kupaca, na sjednici Skupštine odlučiti koji su dalji postupci.

Najskuplja imovina ove banke, kada su nepokretnosti u pitanju, je poslovna zgrada banke u Banjaluci, čija procijenjena vrijednost iznosi 8.488.621,78 KM, a koju će zainteresovani kupci na drugoj licitaciji moći da kupe po 10 odsto nižoj cijeni, odnosno 7.639.759,60 KM.

Osim poslovne zgrade, u Banjaluci je u ponudi i Banjsko-rekreativni centar Srpske toplice (Šeher), čija nova prodajna cijena iznosi 2.442.266,10 KM, dok je procijenjena vrijednost 2.713.629,00 KM.

Na drugoj licitaciji biće ponuđeni i poslovna zgrada banke u Bihaću, kao i poslovni i stambeni prostori i zemljišta u Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi, Trebinju i Prijedoru.

Pored nepokretnosti, biće ponuđene i pokretne stvari, koje će potencijalni kupci moći da kupe po 20 odsto nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti.

Kada je pokretna imovina u pitanju, u ponudi su kancelarijska oprema, automobili, poljoprivredne mašine, bijela tehnika, namještaj i brojne druge pokretnosti.

“Pravo učešća u javnoj prodaji imaju sva pravna i fizička lica koja uplate depozit u iznosu od 10 odsto od početne cijene svake stvari koja se licitira, a najviše 50.000 KM po jednom predmetu”, navodi se u oglasu za prodaju imovine Banke Srpske.

Kako su naveli, u utvrđenoj prodajnoj cijeni sadržan je i PDV, a prodaja putem usmenog nadmetanja održaće se i ako na njoj bude učestvovao samo jedan ponuđač.

Imovinu prodaju u viđenom stanju, bez pružanja bilo kakvih garancija o nedostacima na imovini, a stečajni upravnik ne odgovara za nedostatke koje kupci utvrde po izvršenoj prodaji te neće primati nikakve reklamacije.

Na prvoj licitaciji Banke Srpske, održanoj u novembru, banka je uspjela da proda samo računar i kancelarijski materijal u vrijednosti od 1.000 KM.

Podsjećamo, finansijski stručnjaci su 2014. godine predviđali slom ove banke, jer je, prema tadašnjim izvještajima o poslovanju, gubitak te finansijske institucije iznosio 2,1 milion KM.

Agencija za bankarstvo RS je u novembru 2015. godine uvela privremenu upravu u Banku Srpske, jer ona nije poslovala u skladu sa zakonskim propisima, nije izvršavala naloge Agencije te je, kako je ranije rečeno, imala manjak kapitala. Na taj način u ovu banku tada je ušao Interventni tim Agencije za bankarstvo RS, a stečajni postupak Banke Srpske otvoren je u aprilu ove godine, kada je za stečajnog upravnika imenovana Mirjana Golić iz Gradiške. – pišu Nezavisne.

POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)