Home / Kompanije i Tenderi / Strane kompanije / Apple se sad IZVINJAVA zbog usporavanja iPhonea i nudi jeftinije baterije

Apple se sad IZVINJAVA zbog usporavanja iPhonea i nudi jeftinije baterije

APPLE i isprike zasigurno nisu nešto što često vidite u istoj rečenici, ali tech-gigant se ovog puta ispričao korisnicima zbog afere radi koje mu već prijeti kolektivna tužba.
Kako je sam priznao, Apple je softverskim ažuriranjem usporavao starije modele iPhonea s dotrajalom baterijom, ali o tome nije uopće obavijestio korisnike, sve dok neki od njih sami nisu shvatili da se zamjenom baterije usporeni mobitel ponovo vraća na normalnu brzinu.
Kako se navodi u tužbama koje su već podnesene sudovima u SAD-u, Apple je na taj način obmanjivao korisnike iPhonea jer ih nije obavijestio da će usporiti rad uređaja kako bi ublažio problem slabih baterija, čime je možda naveo neke od vlasnika iPhonea u proteklih godinu dana da kupe novi uređaj, dok su problem mogli mnogo jeftinije riješiti zamjenom baterije.
Veliko sniženje baterije za iPhone idućih godinu dana 

Apple posts a message to customers addressing battery concernshttps://www.apple.com/iphone-battery-and-performance/ 

Lowering replacement of battery is a good move. No one can argue this was planned obsolescence but communication could have been better. Looks like they are stepping in right direction.

A Message to Our Customers

An important message to our customers regarding iPhone battery and performance.

  • Stoga, reći će kritičari, ova isprika i sniženje cijena novih baterija nešto su na što je Apple bio prisiljen, tipičan manevar saniranja štete. U sljedećih godinu dana, navodi se u priopćenju tvrtke, zamjenjivat će baterije korisnicima za 29 $, umjesto 79 $, koliko je zamjena koštala dosad. Isto tako, za početak iduće godine najavljuju update za iOS koji će “dati korisnicima više vidljivosti zdravlja njihove iPhone baterije, kako bi mogli sami vidjeti “utječe li njihovo stanje na performanse”.
A evo što Apple kaže u svojoj nesvakidašnjoj, iako za neke nedovoljno iskrenoj isprici: odmah na početku odbacuje učestale optužbe da je ovo samo vrh ledenog brijega i da ustvari sustavno usporava i planski kvari (prema teoriji tzv. planiranog zastarijevanja) svoje uređaje kako bi nagnao korisnike na kupnju novijih modela i povećao profit.
“Čuli smo povratne informacije od naših korisnika o načinu na koji smo rješavali performanse za iPhoneove sa starijim baterijama i kako smo komunicirali taj proces. Znamo da se neki od vas osjećaju kao da ih je Apple iznevjerio. Ispričavamo se. Bilo je mnogo nesporazuma oko ovog problema, stoga bismo ih htjeli razjasniti i upoznati vas s promjenama koje radimo.”
“Nikad ne bismo namjerno skratili život bilo kojeg Appleovog proizvoda”
Prvo i najvažnije, nikad nismo – i nikad ne bismo – učinili išta da bismo namjerno skratili život bilo kojeg Appleovog proizvoda ili degradirali iskustvo korisnika kako bismo ga nagnali na zamjenu. Naš cilj uvijek je bio kreirati proizvode koje naši korisnici vole, a trud da iPhoneovi traju koliko god je moguće važan je dio toga”, navodi se u priopćenju.
Apple dalje objašnjava da su baterije “potrošne komponente koje postaju manje učinkovite kako kemijski ostare i njihova sposobnost držanja napona opada” te da to utječe na performanse uređaja. Radi iznenadnih gašenja uređaja koji su se događali s dotrajalom baterijom, tvrde, odlučili su s verzijom iOS 10.2.1 prije godinu dana uvesti update koji bi to spriječio na način da “upravlja maksimalnim performansama nekih sistemskih komponenti”, što je “u nekim slučajevima (uzrokovalo da) korisnici iskuse dulje vrijeme pokretanja aplikacija i druga smanjenja performansi”.
“Uvijek smo željeli da naši korisnici mogu koristiti svoje iPhoneove koliko god je moguće. Ponosni smo što su Apple proizvodi poznati po svojoj trajnosti i po zadržavanju vrijednosti dulje od uređaja naših konkurenata”, ponavljaju iz tvrtke pokojnog Stevea Jobsa.
Kako piše Business Insider, ova bi isprika mogla fundamentalno promijeniti način na koji Apple vodi svoju poslovnu praksu, koja je dosad bila predmet brojnih kritika. Očito je da sve neće ostati na kritici – iako je sniženje baterija privremeno, Apple će morati trajno uvesti najavljenu mogućnost nadzora životnog vijeka baterije na svim svojim uređajima ako želi zadržati već narušeno povjerenje korisnika.
No to bi se moglo pretvoriti iz njihove slabosti u prednost – iPhone će imati potencijalno korisni feature koji konkurentski mobiteli nemaju. Zbog toga bi se feature mogao proširiti na čitavo tržište mobitela i tako značajno unaprijediti uređaje koje koristimo svakodnevno. Naravno, ovo je optimistični scenarij.
INDEX
POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)