Home / Vijesti / Regija / Tko je kriv za smrt male izbjeglice Madine? Srpska policija optužuje hrvatsku

Tko je kriv za smrt male izbjeglice Madine? Srpska policija optužuje hrvatsku

HRVATSKA policija nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja obitelji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u željeznićkoj nesreći neposredno pošto su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju, izvijestio je MUP Srbije, kako prenosi agencija Beta.

Podsjetimo, Madine je poginula u željezničkoj nesreći 21. studenoga na kolosijeku željezničke pruge Šid-Tovarnik.

Kako je odgovorio MUP Srbije na pitanja Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila iz Beograda, hrvatski granični policajci nisu postupili u skladu sa sporazumom o readmisiji, odnosno prihvaćanju stranaca i Protokolom ministarstava unutarnjih poslova Srbije i Hrvatske o predaji i prihvatu osoba čiji boravak nije legalan.

U Srbiji se ne vodi istraga o njezinoj smrti

Centar za zaštitu i pomoć tražiteljima azila iz Beograda je MUP-u Srbije postavio pitanje i je li u Srbiji pokrenuta istraga o Madineinoj smrti, a srpski MUP ih je uputio na Više javno tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici.

Centar je pravni zastupnik obitelji djevojčice, a Više javno tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici im je odgovorilo kako istraga nije pokrenuta i to zato što je do incidenta došlo gotovo na samoj liniji razgraničenja između Hrvatske i Srbije te da je po samom događaju vlak ušao u Srbiju.

Podsjetimo, prije mjesec dana šestogodišnja djevojčica iz Afganistana smrtno je stradala u naletu vlaka. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu. O nesreći je tada javnost izvijestila humanitarna organizacija za potporu izbjeglicama i tražiteljima azila Are You Syrious?.

MUP Srbije tvrdi da je Madineina obitelj u Srbiju vraćena suprotno sporazumu

AYS je tada objavio i snimku u kojoj očevidac nesreće, također izbjeglica, govori kako je hrvatska policija tjerala grupu izbjeglica koji su prethodno prešli granicu natrag preko granice i obližnje željezničke pruge. U tom trenutku naletio je vlak i udario djevojčicu iz grupe.

MUP Srbije je u dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav, da je obitelj poginule djevojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dviju zemalja.

Policija je potvrdila i da je hrvatska policija razdvojila majku djevojčice i ostalu djecu od njenog tijela nakon pogibije.

Ipak, nisu odgovorili na pitanje tko je preuzeo tijelo djevojčice nekoliko dana poslije nesreće, kao i je li ju pratila bilo kakva dokumentacija i procedura. Centar su u vezi tih informacija uputili na  Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije, prenosi agencija Beta.

Istraga u Hrvatskoj

Podsjetimo, hrvatski MUP objavio je službeno očitovanje o nesreći, u kojem su demantirali tvrdnje da je grupa izbjeglica prešla hrvatsku granicu i potom bila protjerana natrag u Srbiju.

Obitelj djevojčice je pak u Hrvatskoj podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i očekuje da će se povodom prijave poduzeti sve potrebne mjere.

Slučaj istražuje Ured pučke braniteljice RH, a izvještaj o slučaju zatražio je i Odbor za nacionalnu sigurnost sabora.

INDEX

POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)