Home / Vijesti / BiH / SIPA uhapsila Amira Haskića: Sarajlija se planirao pridružiti ISIL-u

SIPA uhapsila Amira Haskića: Sarajlija se planirao pridružiti ISIL-u

Bh. državljanin Amir Haskić uhapšen je večeras u blizini Sarajeva zbog sumnje da je planirao odlazak u Siriju, gdje bi se priključio Islamskoj državi, saznaje Žurnal.

Pripadnici SIPA-e trenutno pretresaju objekte koje je koristio uhapšeni Haskić. Prema informacijama Žurnala, on je posljednja dva mjeseca pokušavao pronaći osobe koje će ga prebaciti na teritoriju Sirije, gdje bi se priključio terorističkim organizacijama. Ipak, njegove namjere razotkrili su službenici OSA-e i SIPA-e  koji su o svemu izvijestili Tužilaštvo BiH.

Ovo je drugi pokušaj odlaska bh državljanina na ratište u Siriju u posljednje dvije godine. U junu ove godine je, podsjećamo, na teritoriju Sirije pokušao otići Enes Mešić, koji je već ranije osuđen zbog ratovanja pod zastavama terorističkih organizacija. Tokom prethodnih godina, najmanje 160 vojno sposobnih bh. državljana bilo je na teritoriji Sirije i  Iraka, gdje su se borili pod zastavama ISIL-a i terorističke skupine Al Nusra. Najmanje njih 50 je poginulo prije zvaničnog sloma ISIL-a.

(Vijesti.ba / Zurnal.info)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)