Home / After Work / LEGENDE SU OTIŠLE- Godina nakon koje nogomet neće biti isti

LEGENDE SU OTIŠLE- Godina nakon koje nogomet neće biti isti

2017. GODINA bila je vrlo emotivna za nogometne fanove s obzirom na broj nogometnih ikona koje su objavile kraj igračke karijere. Bila je to godina nakon koje nogomet više neće biti isti.

Nitko kao Totti

Niti jedan igrač nije dobio oproštaj kakav je dobila Romina ikona Francesco Totti.

Mjesecima je Rim tugovao i pripremao se za rastanak koji je, reći će i danas u Rimu, stigao prerano. A otišao je s 41 godinom na leđima i 25 godina duge karijere tijekom koje je bio vjeran samo jednom klubu usprkos brojnim “bianco” ponudama najvećih svjetskih klubova.

S Italijom je postao prvak svijeta, ima jednu Seriju A i talijanski kup. Pojedinačne nagrade nemoguće ne prebrojati, a rekorde koje je srušio teško će itko dostići.

“Francesco Totti je nogomet. Nema se što drugo reći”, rekao je jednom Zdenek Zeman, legendarni Čeh koji je dvaput imao čast trenirati jednog od najvećih u povijesti.

“Sve o Tottiju može se sažeti u te riječi. Klasa, strast, zabava, bezbrižnost, nesebičnost, požrtvovnost, ljubav prema dresu i boji. Totti je ostvareni san svakog dječaka. On je navijač koji je postao šampion. Primjerak koji je postao simbol i simbol koji je postao legenda”, riječi su Zemana koje najbolje opisuju “posljednjeg rimskog cara”.

“Totti nema ugovor s Romom, on ima pakt ljubavi s ovim gradom”, rekao je o njemu Luciano Spalletti koji ga je također dvaput vodio.

“Ne bih se nazvao ikonom nego građaninom Rima koji beskonačno voli svoj grad”, rekao je Totti o sebi.

Umirovio se sa 786 utakmica i 307 golova, ali odmah preuzeo novu funkciju u upravi kluba.


Odlazak talijanskog maestra

Andrea Pirlo u studenom je odigrao posljednje minute u karijeri, umirovio se u dresu New Yorka s 38 godina nakon bogate karijere tijekom koje je igrao za Milan, Bresciju, Inter i Juventus.

Dvaput je s Milanom osvojio Ligu prvaka, četiri puta talijanski naslov s Juveom i naslov svjetskog prvaka s Italijom koja je bez njega posljednjih deset godina bila nezamisliva. Jedan od najboljih veznjaka svoje generacije godinu ranije napustio je europski nogomet, a iako još uvijek može igrati na visokoj razini, odlučio je da je vrijeme za oproštaj. Od njega su se biranim riječima oprostili najveći igrači današnjice, legende sporta i navijači velikih talijanskih rivala kojima je dao svoje najbolje dane.

Odlaskom Pirla i Tottija, završila je jedna era talijanskog nogometa koju će službeno zaključiti najavljeni odlazak Gigija Buffona na kraju sezone.

Tužan dan u Münchenu

Tugovali su ove godine i navijači Bayerna koji su u istom danu u mirovinu ispratile čak dvije ikone, njemačku legendu Phillipa Lahma i baskijskog velikana Xabija Alonsa.

Dok se odlazak ostalih igrača s ove liste najavljivao i očekivao, Lahmov “bijeg” s 33 godine mnoge je iznenadio. Nagovarali su ga, nudili milijune, ali kapetan “Elfa”, svjetski prvak i jedan od najboljih bekova u povijesti zauvijek je raskinuo s nogometom. “Magični patuljak”, kako su ga zvali, svih je 21 godinu karijere proveo u Bayernu. Igrač je kojeg nisu pratile kontroverze, pratio ga je glas fer igrača i velikog sportaša, dojam je da je mogao još pružiti i zato je njegov odlazak navijačima još teže pao.

Tijekom igračke karijere podigao je sve pehare koji postoje osim onog europskog prvaka s Njemačkom. Njemačka i Bayern tek trebaju nadoknaditi taj gubitak.

I Baskija je plakala

Istog dana na istom stadionu oprostila se i baskijska ikona Xabi Alonso. O njemu dovoljno govore njegovi trofeji, Liga prvaka s Liverpoolom i Real Madridom, niz trofeja u tri najjače lige svijeta, a sa Španjolskom je dvaput uzeo europsko i jednom svjetsko zlato.

“Xabi Alonso je nogometni velikan. U karijeri je osvojio sve, ali je i fantastična osoba, nogometni džentlmen”, na njegovom je oproštaju rekao Bayernov predsjednik Karl-Heinz Rummenigge. A Xabi se gospodski oprostio, u 36. godini, na vrhu.

“Uvijek sam mislio da je bolje otići ranije nego kasnije. Još uvijek se osjećam sjajno, ali vjerujem kako je sada pravo vrijeme. Uvijek sam želio završiti karijeru na najvišoj razini, a Bayern je upravo tu”, rekao je legendarni Bask na odlasku.


I Hrvatska ostala bez istinske legende

Na ovoj listi definitivno je zaslužila biti i istinska legenda hrvatskog nogometa. Ivica Olić je 2017. završio briljantnu karijeru tijekom koje je pomicao granice, osvajao trofeje i u hrvatskom dresu postao sinonim za rad, upornost i borbenost.

Bio je jedan od najomiljenijih hrvatskih nogometaša. Jedan od rijetkih koji se može pohvaliti s naslovom hrvatskog prvaka sa Zagrebom i Dinamom, a berbu trofeja nastavio je u CSKA Moskvi. Nakon što je godinama briljirao u Bundesligi za Bayern, HSV i Wolfsburg, u 37. godini se oprostio u tužnoj atmosferi nakon što je njegov posljednji klub ispao iz druge Bundeslige.

Ola je zaključio karijeru u dresu 1860 Münchena. Odmah nakon završetka igračke, započeo je trenersku karijeru i zahvaljujući promjeni hrvatskog izbornika dobio priliku raditi kao pomoćnik Zlatku Daliću.

“Možda sam na vrijeme počeo brinuti o svom tijelu, pripremao sam se za ‘stare dane’. Nemam za čime žaliti. U tih 20 godina mogu žaliti jedino za propuštenim treninzima kada sam išao po rehabilitacijama, ali to je dio karijere. Bila je duga, ali moram priznati da s 38 godina još mogu igrati s prijateljima. Nisam invalid”, rekao je nakon završetka karijere.

Kuytov hat-trick u posljednjoj utakmici karijere

Svaki bi nogometaš volio završiti karijeru na način na koji je to napravio nizozemski velikan Dirk Kuyt. U posljednjoj utakmici sezone zabio je hat-trick za uvjerljivu pobjedu Feyenoorda i prvi naslov prvaka u 18 godina, a tri dana kasnije s 36 godina objavio kraj.

Osvajao je trofeje u tri europske zemlje. U Turskoj je bio prvak u dresu Fenerbahčea, a u domovini s Feyenoordom. Osvojio je i nizozemski Kup s Utrechtom te Liga kup u Liverpoolu. S Nizozemskom je osvojio i svjetsko srebro na SP-u 2010. godine te broncu četiri godine kasnije. U dresu nizozemske reprezentacije je sakupio 104 nastupa postigavši 24 gola.

“Ovo mi se čini kao savršen trenutak za odlazak. Proveo sam u Feyenoordu fantastične posljednje dvije godine, a ova sezona bila je vrhunac. Sanjao sam trofeje s Feyenoordom, i svi su mi se ispunili”, rekao je Kuyt na odlasku.

Kaka 

Krajem godine listi novih nogometnih penzionera pridružio se i brazilski majstor Kaka. S 35 godina nekadašnja zvijezda Milana i Real Madrida, posljednja Zlatna lopta prije ere Ronaldo-Messi, objavio je kraj karijere nakon što je završio sezonu u dresu američkog Orlanda, za koji je igrao posljednje tri godine.

“Moja karijera se ovdje završava, trebalo mi ja malo vremena, ali donio sam odluku. Spreman sam nastaviti nogometni život i u drugoj ulozi”, poručio je Kaka.

U karijeri je osvojio sedam klupskih trofeja, Ligu prvaka s Milanom 2007. godine, a u dresu brazilske vrste osvojio je svjetski naslov (2002.) i dva Kupa konfederacija (2005., 2009.).


Dirljiv oproštaj Franka Lamparda

Otišao je i jedan engleski veteran, legenda Chelseaja i Engleske Frank Lampard odlučio je završiti karijeru nakon 21 godine profesionalnog igranja na najvišoj razini.

S 38 godina je završio svoju avanturu u New York Cityju gdje je odigrao posljednje utakmice karijere. Nakon početaka u West Hamu proveo je čak 13 godina u Chelseaju u vrijeme najvećih uspjeha u povijesti kluba. Uzeo je Ligu prvaka, Europsku ligu, tri titule prvaka i još osam kupova. Prešao je u Manchester City 2014., a godinu kasnije, poput drugih veterana Premierlige, otišao u američki MLS. Za Englesku je odigrao više od 100 utakmica i zabio tridesetak golova.

“Nakon 21 nevjerojatne godine odlučio sam da je pravo vrijeme za završetak karijere. Iako sam primio više zanimljivih ponuda da nastavim igrati kod kuće i u inozemstvu, s 38 godina osjećam da je vrijeme za novo poglavlje u mom životu”, napisao je Lampard u poduljem i emotivnom oproštajnom pismu.

Češki “Mozart” više nije mogao

Krajem godine završila je i jedna era češkog nogometa. Tomaš Rosicky u 37. godini je objavio kraj karijere koja bi bila daleko uspješnija da su ga zaobišle brojne ozljede. Kada je iz češke Sparte prelazio u Borussiju Dortmund bio je  najskuplji igrač u povijesti Bundeslige i najskuplji češki nogometaš, a onda je otišao u Arsenal gdje je ostao cijelo desetljeće. Nakon što je posljednjih mjeseci skupljao mrvice u češkoj ligi, priznao je da je kraj.

Ovakvu godinu oproštaja bit će teško nadmašiti, ali i sljedeća će biti tužna jer čekaju se konačni oproštaji legendarnog Ronaldinha, Xavija Hernandeza, Gigija Buffona koji je ove godine napustio talijanski dres, brazilskog golgetera Adriana, vjerojatno i Francka Riberyja, a možda i Zlatana Ibrahimovića. Neki su najavili kraj, neki čekaju rasplet sezone ili Svjetskog prvenstva u Rusiji, a nove zvjezdice jedva čekaju uskočiti na njihovo mjesto.

INDEX

POSLOVNIDNEVNIK.BA

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)