Home / Vijesti / Svijet / Ko su izraelski agenti prerušeni u Palestince

Ko su izraelski agenti prerušeni u Palestince

Oblače se kao palestinski demonstranti, govore sa istim naglaskom i izrazima, pokazuju iste manire. Lica su im prekrivena crno-bijelim palestinskim maramama ili fantomkama, uzvikuju parole protiv izraelske armije i nekada bacaju kamenje na vojnike dok privlače druge učesnike protesta sve bliže vojnicima.

Potom, brzo kao munja, dolazi do obrata situacije i grupa se odjednom okreće protiv ostalih Palestinaca, izvlači skriveno oružje, puca u zrak i hvata najbliže demonstrante i obara ih na tlo. Vojnici potom dolaze i privode Palestince koji su uhvaćeni, dok ostali učesnici protesta bježe i uzvikuju riječ upozorenja: „Musta'ribeen“.

Musta'ribeen ili mista'arvim na hebrejskom, riječ je koja je nastala iza arapske riječi „musta'rib“ i označava osobu koja se specijalizirala u arapskom jeziku i kulturi. U terminologiji izraelskih obavještajnih službi, ova riječ je definirana kao sigurnosne snage koje se pretvaraju da su Arapi i izvode misije u srcima palestinskih društava ili u drugim arapskim državama.

Ovi agenti imaju rigorozne obuke i dobijaju zadatke na okupiranim teritorijama gdje razmišljaju i djeluju kao Palestinci. Njihove glavne misije, kako navodi ekspert za izraelske poslove Antoine Shalhat, su prikupljanje podataka, hapšenje Palestinaca i (prema njihovom shvatanju) protivterorističko djelovanje.

– Prva jedinica je uspostavljena 1942. godine, prije nastanka države Izrael 1950. godine. Ova jedinica je bila dio Palmacha, elitne divizije paravojnih snaga Haganah, koja je kasnije postala središte izraelske vojske – objašava Shalhat.

Višemjesečna obuka

Malo se zna o ovim agentima jer djeluju u tajnosti, dodaje on. Izraelska vojska raspušta ove jedinice kada se otkrije njihov rad, a potom se stvaraju one koje zauzimaju njihovo mjesto.

– Agenti moraju govoriti arapski jezik kao da im je maternji. Idu na kurseve usavršavanja palestinskih dijalekata i arapskih naglasaka u skladu sa arapskom državom gdje djeluju, poput Jemena ili Tunisa – ističe Shalhat.

Ovi kursevi traju između četiri i šest mjeseci i uključuju usavršavanje običaja i vjerskih praksi, poput molitve ili posta.

Agenti koriste šminku i perike kako bi upotpunili masku, ali se biraju oni koji su najsličniji fizičkim karakteristikama arapskog svijeta u kojem će boraviti.

Obuka, ukupno, može trajati do 15 mjeseci i sačinjava je operativni rad na terenu kao što je vožnja ili korištenje snajpera, kako se kretati u užurbanom palestinskom okruženju, kao i korištenje oružja.

– Jedna od najpoznatijih takvih jedinica bila je Rimon koja je nastala 1978. i koja je bila aktivna sve do 2005. godine. Njihovo djelovanje bilo je u Pojasu Gaze. Jedinica Shimshon je također djelovala u Gazi 1980-ih i 1990-ih – objašnjava Shalhat.

– Elitna jedinica Duvdevan 217 je još aktivna unutar vojske. Nastala je tokom 1980-ih, u vrijeme bivšeg premijera Izraela Ehuda Baraka i trenutno djeluje na Zapadnoj obali. Za nju se smatra kako je najaktivnija i najtajnija – dodao je.

Desetero ubijenih, stotine uhapšenih

Palestinci protekle dvije sedmice protestiraju protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Izraelske snage su uhapsile stotine ljudi, dok je desetero Palestinaca do sada ubijeno na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Prošle sedmice, tokom demonstracija na sjevernom ulazu u Ramallah nedaleko od nelegalnog naselja Bet Il, grupa musta'ribeena se ubacila u proteste i uhapsila troje mladih Palestinaca, kaže novinarka Rasha Harzallah.

– Oni su bili tu samo 10 minuta – kaže Harzallah, koja je bila najbliža prvom palestinskom demonstrantu uhapšenom u srijedu, 13. decembra.

– Bili su obučeni isto kao i svi drugi demonstranti i bacili su zvučnu bombu na njih. Bilo ih je ukupno petero i izvukli su oružje i pucali u zrak. Vojska je odjednom počela dolaziti u velikim brojevima, a zatim su počeli ispaljivati bojevu municiju na ljude, u zrak, pa čak i na novinare – istaknuo je.

Harzallah, koja radi za zvanični novinsku agenciju Wafa, kaže kako je agent njoj najbliži nosio tamnocrvenu majicu i imao palestinsku maramu preko lica.

– U početku je stajao među prvima i bacao kamenje na izraelske vojnike. Odjednom je krenula vojska ka demonstrantima. Tada sam vidjela čovjeka u crvenoj majici na jednom palestinskom demonstrantu i kako maše pištoljem prema meni i fotografu i kako viče ‘ne približavaj se!’ – navodi on.

Harzallah navodi kako su, prije nego su musta'ribeeni istupili, demonstranti bacali kamenje na izraelsku vojsku, no vojnici nisu odgovarali i to je izazvalo sumnje.

– Nisu ništa radili. Iz iskustva, demonstranti znaju da kada izraelska vojska prestane ispaljivati zvučne bombe, suzavac, gumene metke… onda je velika mogućnost da su prisutni među njima musta'ribeeni. No, kako znati ko su oni, koliko ih je? – kazao je.

Pucanj u glavu

Tokom demonstracija 2015. godine, Harzallah je svjedočila još jednoj akciji ove jedinice, za koju kaže kako je bila daleko gora.

– Pucali su na dva Palestinca iz velike blizine, jednom u glavu, a drugom u nogu. Vidjela sam kako vuku Palestinca koga su upucali u glavu… Mislila sam da je mrtav jer sam vidjela djeliće njegovog tijela na tlu. – navodi.

Taj mladić je Mohammed Ziyadeh. Preživio je taj incident, ali je ostao djelimično paraliziran. U intervjuu za Al Jazeeru koji je dao u bolnici nakon incidenta, kazao je kako su ga musta'ribeeni pretukli, potom ga upucali u glavu i tada je izgubio svijest.

– Kada sam došao sebi, počeli su me ispitivati, ali sam im rekao kako se ne mogu sjetiti ničega. Potom su me odveli u bolnicu i ponovo pretukli – kazao je.

Ziyadeh je imao dvije operacije i bio je ispitivan i tučen nakon svake od njih. Njegov advokat ga je uspio osloboditi, a nešto kasnije mladić je uspio pokrenuti jednu nogu.

Otkako se musta'ribeeni pojavljuju na demonstracijama, Palestinci su postali oprezniji. Jedan od načina razlikovanja od prikrivenih izraelskih agenata je utrpavanje majica u pantalone kako bi eventualno skriveno oružje moglo biti vidljivo.

– Oprezniji su i kada neka grupa privlači druge ka izraelskoj vojsci, te imaju i grupe koje prate druge demonstrante – govori Harzallah.

izvor/agencije/ePogledi/Poslovnidnevnik.ba/

POTPIS

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)