Home / Vijesti / BiH / Mehmedović i SBB glasali “za”: Usvojen Zakon o akcizama, slijedi cunami poskupljenja u BiH

Mehmedović i SBB glasali “za”: Usvojen Zakon o akcizama, slijedi cunami poskupljenja u BiH

Sa 22 glasa “za” i 20 “protiv”, odnosno samo jednim glasom razlike Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je Zakon o akcizama BiH. Ovo zakonsko rješenje usvaja se iz petog pokušaja a prethodna četiri puta zakon je oboren. U međuvremenu SBB je, nakon što je rekao da više neće glasati (glasao je i sva četiri prethodna puta za akcize građanima BiH) dao javno obećanje da peti put neće glasati za akcize. Obećanje je prekršeno i SBB je večeras peti put glasao za akcize baš kao i Šemsudin Mehmedović iz SDA. Pored SBB-a i Mehmedovića, “mišljenje” je promijenila i Diana Zelenika iz HDZ 1990. Njihovi glasovi bili su ključni za usvajanje akciza.



Protiv Zakona o akcizama glasale su sljedeće stranke: Savez za promjene, SDP, BPS, Nezavisni blok, DF, A-sda i Đorđo Krčmar, nezavisni zastupnik.

Za izmjene seta zakona o akcizama glasali su SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD čime su građane Bosne i Hercegovine zadužili za preko 1 milijardu KM što će, paradoksalno, građani Bosne i Hercegovine otplaćivati kroz povećanje goriva, putarina i svih životnih namirnica, roba i usluga čije će cijene rapidno biti povećane kako bi građani vratili kredit koje uzima i troši vlast – a puteva nema ni na obzoru.

Ovavka promjena “pameti” SBB-a i zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića, ostat će zapamćena u histriji bh.politike jer su nakon odlučnog “ne” ili pak “suzdržanosti”, danas odlučili da kažu “za” akcizama čime su milione građane Bosne i Hercegovine, moguće, gurnuli u višedecenijsko dužničko ropstvo, ogromno povećanje troškova života ali sa i dalje istim platama.

Nadalje, treba reći da je večerašnjim glasanjem SBB potvrdio svoju punu privrežnosti SDA-u koja je neupitna te je svaki njihov “sukob” putem saopćenja za javnost, očito, najobičnija farsa koja ima za cilj predizborno zakuhvanje političkog terena kako bi se na lažmnim razlikama uzeli glasovi iz različitih društvenih grupa. Ipak, radi se o jednom organizmu koji, očito, vrlo saglasno donosi odluke, pokazat će se, duboko protiv građana Bosne i Hercegovine.

Važno je spomenuti da je i od večeras nova vlast na državnom nivou i HDZ 1990 i SNSD koji su, umjesto Saveza za promjene, glasali za akcize i očito pokazali punu spregu sa SDA, SBB i HDZ-om kao realnom vlašću u našoj zemlji.

Posljedice usvajanja akciza bit će nesagledive za nekoliko generacija jer trenutna vlast ne može početi graditi autoput u kratkom roku, čak niti okončati tehničke pripreme za građenje autoputa. Posebno treba reći da SDA, SBB, HDZ i SNSD nemaju vremena ni za raspisivanje pbaveznih međunarodnih tendera i slično već je novac za akcize, dikretno usmjeren za njihove predizobne kampanje u cilju opstanka na vlasti na račun građana koji taj isti opstanak, zaduživanja i poskupljenja – trebaju platiti.


Izvor:
BNN.BA

POTPIS

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)