Home / Kompanije i Tenderi / Zajednički projekt-Airbusa, Siemensa i Rolls-Royce-a razvoj hibridnih motora za avione

Zajednički projekt-Airbusa, Siemensa i Rolls-Royce-a razvoj hibridnih motora za avione

EUROPSKI zrakoplovni koncern Airbus, britanski Rolls-Royce i njemački Siemens najavili su suradnju na razvoju tehnologije hibridnih motora za zrakoplove u sklopu inicijative za manje emisije štetnih plinova u zrakoplovstvu, pišu britanski mediji.

Prva faza programa E-Fan X predviđa ugradnju električnog motora uz tri motora na mlazni pogon u zrakoplov tipa BAe146, navodi BBC.


Deseci milijuna funti

Svaki će partner u program uložiti desetke milijuna funti, priopćeno je novinarima u telekonferenciji.

Kompanije će razvijati hibridnu tehnologiju jer električni motori za zrakoplove trenutno nisu mogući, kazala je glasnogovornica projekta.

Ograničavajući su faktori trenutno težina baterija na koju se nadovezuje težina opreme za hlađenje električnih motora, pojašnjava ona.

“Hibridno-električni pogon prema našoj je ocjeni optimalna tehnologija za budućnost avijacije”, ističe tehnološki direktor Airbusa Paul Eremenko.

Pokusni let najkasnije u 2020.

Rolls-Royce proizvest će agregat na platformi zrakoplova E-Fan X koji će koristiti mlazni pogon i proizvodit će energiju za električni motor. Eventualni višak energije iz generatora skladištit će se u baterijama u prednjem i stražnjem dijelu zrakoplova, a koristit će se pri polijetanju i slijetanju.

Program E-Fan pokrenut je 2012. godine suradnjom Airbusa i Rolls-Roycea.

Kompanije pokusni let prototipa zrakoplova planiraju najkasnije u 2020. godini, a komercijalna primjena predviđena je najkasnije 2030. godine.

Natjecanje u razvoju električnih motora za zrakoplove potaknula je Europska unija zahtjevom za smanjenjem zagađenja okoliša u zrakoplovstvu. U sklopu plana Flightpath 2050 Europska komisija želi da se emisije ugljičnog dioksida smanje za 60 posto, zagađenje dušikovim oksidima za 90 posto, a zagađenje bukom za 75 posto.

izvor/Index/

POTPIS

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)