Home / After Work / DOBRODOŠLI U ASMR: Nazivaju ga još i orgazmom uma, a stimulacija dolazi od posebnih zvukova

DOBRODOŠLI U ASMR: Nazivaju ga još i orgazmom uma, a stimulacija dolazi od posebnih zvukova

ASMR skraćenica je od autonomnog senzornog meridijalnog refleksa, a ako vam to ne govori ništa, pojednostavimo. To je onaj osjećaj ugode koji vam se kotrlja niz kralježnicu kada čujete nekakav poznati ugodan zvuk, poput češljanja kose, ugodnog masiranja tjemena glave, mišića ramena i vrata, zvuk pamučne ili vunene veste na vašoj  koži.




Mnogi ga nazivaju orgazmom za mozak iako ovaj fenomen sa seksualnošću ima otprilike jednako toliko zajedničkog kao kada kažete da je čokolada orgazmičko iskustvo. Usprkos brojnim reklamama koje tvrde suprotno, jedenje čokolade ne sadrži u sebi baš ništa seksualno.

ASMR može potaknuti čitav niz zvukova, dodira, vizualnih znakova, ali postoje univerzalni šumovi koji kod većina potiče ovaj ugodan osjećaj. Primjerice, nekima je zvuk dodirivanja zrnaca kave sasvim dovoljan da im se niz kralježnicu zakotrlja jedan ASMR.

Ugodu stvaraju i zvukovi poput tapkanja prstima, nježnog grebanja, dodira perom ili šaputanja. Kraljica YouTube-a, kada je u pitanju ASMR, Ruskinja je Maria, koja je svoj prvi uradak nazvala jednostavno: “Šaputanje”, a pogledalo ga je preko pola milijuna ljudi.





Maria, kojoj je to pseudonim, ASMR je počela prakticirati još 2011. godine, kada je prolazila vrlo tešku rastavu braka i bila je u depresiji. Tražila je nove metode meditacije, kako bi se izvukla iz tog negativnog psihološkog stanja, a onda je otkrila svu ugodu ASMR-a.

Od tada do danas, Maria putem video kanala na YouTube-u, nježnim govorom i zvukovnom stimulacijom nudi brojnim poklonicima relaksaciju, utjehu i, ukratko, osjećaj ugode koji im se širi tijelom, dok ju slušaju.

Maria koristi dva mikrofona, čitav niz pomagala, kako bi prenijela zvuk koji umiruje i poruku koju izgovara vrlo nježnim glasom.

Neurologija se još nije pozabavila ovim fenomenom, ali jedan student na Sveučilištu u Dartmouthu, počeo je istraživati. “Kada sam prvi puta čuo ove zvukove, postao sam svjestan kako oni nešto čine našem mozgu”, rekao je Bryson Lochte, koji svoja dosadašnja istraživanja još nije publicirao.

Na sveučilištu u Shenandoahu, još je jedan “školarac” pokazao interes za ASMR.

“Ukoliko ne osjetite učinak i nema znanstvenog istraživanja koja bi potvrdila ovaj fenomen, onda je sasvim uredu biti skeptičan. Niti ja ne bih vjerovao da je ASMR stvaran, da ga nisam osobno iskusio”, rekao je znanstvenik Craig Richard.

Mogućnost da je ASMR realan refleks našeg tijela i uma na određene zvukove sklon je vjerovati i neurlogo sa Yalea, profesor Steven Novella. “Kada imate pojave poput ove, koje se ne događaju svima i ne pogađaju svakoga jednostavno, to je teško istražiti. Međutim, nije nemoguće”, rekao je profesor.

Možda je ASMR tek nedavno postao široj javnosti poznat fenomen, ali za neke stvari o ovome što u video uratcima Marije vidimo i čujemo već postoji logično objašnjenje.

“Već mnogo toga znamo o psihološkim stanjima koje se dovode u vezu sa ASMR-om. Opuštanje, euforija, osjećaj ugode, to su najčešća stanja. Potiče iste molekule koje majka stimulira kada tješi dijete. Endorfini, oksitocini, serotonini..”, rekao je Novella.

Autorica ovih video uradaka, Marija, slaže se kako se veliki dio njezinog obraćanja publici svodi na utjehu. Ističe kako možda baš taj privid individualnog pristupa potiče ASMR.

U stvarnosti, ASMR je najlakše prepoznati kao osjećaj ugode koji osjetimo prilikom posjete frizeru ili nakon pregleda kod okuliste. “Asmirtisti”, osobe koje kreiraju ovakve video uratke, uvijek nastoje govoriti nježno, šaputati.

“Na stimulacije iz blizine smo jako osjetljivi. Kada vam netko nešto šapne na uho, to svakako ubrza rad vašeg srca i izaziva punu koncentraciju”, zaključuje profesor David Huron, sa Sveučilišta u Ohiou.izvor/net.hr/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)