Home / After Work / Interview20&BHT1 –MIRALEM PJANIĆ

Interview20&BHT1 –MIRALEM PJANIĆ

Miralem Pjanić i urednica Sanela Prašović Gadžo razgovarali su na VIP tribini stadiona Juventus, gdje je Pjanić govorio o svom dolasku u ovaj klub i kako se osjećao kada je u dresu Juventusa iskoračio na stadion:

“Kada uđete u ovaj klub, nakon prvog sastanka sa predsjednikom odmah sam razumio da sam dio jedne velike historije i da sam tu došao da i dalje pišem tu historiju. Dosta stvari je drugačije u ovom klubu, ovaj klub se baš bazira na pobjedu, na uspjeh i to se svaki dan vidi na treningu.

Imamo sreću da nije toliko euforičan grad kao što je Rim. Došao sam u jedan pobjednički klub i želim da nastavim tu tradiciju, da gradim još veće ime i da se ja gradim kao još veći igrač. To je meni bio cilj, da uđem u neku drugu konkurenciju, jer u Rimu više nisam osjetio neku opasnost za svoje mjesto na terenu. Sa odlaskom u drugi klub morao sam i ja da se opet dokazujem i to mi je trebalo. Mislim da sam uradio pravi korak, iako nije bilo lahko otići iz Rima, jer sam ga zavolio, zavolio navijače, klub, igrače. Ali, da sam ostao tamo, ostao bih prosječan igrač, htio sam korak naprijed napraviti, u klub koji je u prvih pet, šest na svijetu.

Bilo je malo čudno, ali kada sam prvi put došao ovdje na potpis ugovora, došao sam na tribine i obukao sam dres. Bilo mi je čudno, jer sjećam se toga kada sam ovdje dolazio sa Rimom, da je uvijek bilo preteško igrati protiv njih, da je bio pun stadion i jednostavno sam čekao taj trenutak da obučem dres, uđem na teren i da i ja dokažem da mogu obući ovaj dres i da sam tog kvaliteta igrača, to mi je bio veliki motiv i veliko zadovoljstvo. Za prvu utakmicu dao sam i gol, bilo mi je drago i zbog svoje porodice.“

Miralem Pjanić govorio je o tome što ga veže za Bosnu i Hercegovinu i što smo naučili iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo:

„Ja imam specijalnu priču prema Bosni koja me veže, rođen sam dole, prije rata smo otišli. U kući se naravno uvijek priča bosanski, tako sam odrastao i u srcu mi je uvijek ostala Bosna. Ja sam ponosan što sam Bosanac i želim u budućnosti da nešto još napravim što je u mojoj mogućnosti za Bosnu.

Mi smo takvi, jednostavno želimo da nekoga krivimo. Reprezentacija BiH je sigurnu mogla više, ima potencijala da napravi više nego što je napravila u ovim kvalifikacijama. Sad nije sigurno ni greška selektora, što sada svi napadaju. Imamo mi tu naše krivice, selektor neke svoje, Savez svoje. Svi koji su u reprezentaciji i oko reprezentacije imaju svoje greške. Ne treba govoriti da je selektor, to nije istina. Safet Sušić je napravio jedna ogroman uspjeh, ali ja što mogu reći o Meši Baždarević je sigurno to da je kvalitetan i ozbiljan selektor , ozbiljna osoba, nije sigurno kao što se sad opisuje. Kada stvari na lošu stranu krenu onda se počne svašta nešto govoriti, ali nije to tako. Mislim da selektor najbolje zna, dosta je gradio i dosta novih igrača je doveo za budućnost reprezentacije BiH. Mislim da Bosna treba da podmladi ekipu, da se gradi za budućnost pošto imamo dosta starijh i iskusnijih igrača.

Mi nemamo tolike mogućnosti da biramo igrače, imamo to što imamo. Imamo dobrih igrača, ali i mladi moraju da ulaze, da osjete šta je A reprezentacija, da budu sa nama i osjete atmosferu.“ Na upit urednice da li bi volio da Meša Baždarević ostane selektor reprezentacije BiH, Pjanić je odgovorio:

„Naravno da bih, selektor Baždarević zna nas sve, naravno morat će imati program, da za slijedeće okupljanje za kvalifikacije ima jedan program kako treba i da se ekipa od 23, 25 igrača stvori i da to bude to, da se ne eksperimentiše previše.“ O odnosu sa trenerom Juventusa Masimilianom Alegrijem:

„Mi se vrlo dobro razumijemo. Od kada sam došao ovdje napravio sam velike korake kao igrač, on dosta priča sa mnom i poslije svake utkamice mi govori da igrač kao ja ne smije više od 2, 3 lopte da izgubi na utakmici. Dosta se ljuti ako više izgubim. Meni je to jedan motiv kada me kritikuje, on to kaže zato što me dosta cijeni, zato što vjeruje u mene i to mi je rekao više puta. Vrlo je kvalitetan trener i koji je imao velikog uspjeha. Meni je zadovoljstvo što radim sa njim. Smiren je trener, a na terenu zna biti vrlo opasan.“

Nakon prvog dijela razgovora na VIP tribini stadiona Miralem Pjanić i Sanela Prašović Gadžo razgovor su nastavili u svlačionici kluba, a potom i u muzeju kluba.



Miralem Pjanić prokomentirao je i izjave sportskih analitičara da je jedan od najboljih veznjaka na svijetu, ali i o od legendarnog Giafranca Zole, koji je kazao da ga dosta poodsjeća na njega, posebno u izvođenju slobodnih udaraca:

„Uvijek je lijepo čuti te pohvale. Znam da imam još neke stvari da popravim i poboljšam. Ja se ne osjećam kao najbolji na svijetu, uvijek želim da napredujem i budem još bolji. Sigurno da sam napravio velike korake u posljednje dvije godine, to je meni čast da buem među najboljim. Uvijek sam imao san da budem u tom najužem krugu što su najbolji i radit ću sve do toga dok ne budem. Moram dalje osvajati i igrati, samo tako možeš imati osjećaj da budeš najbolji ili među najboljim.

Čuti to od Zole je nešto posebno, znamo svi kakav je to igrač bio i može biti svima uzor. To je jedna velika pohvala i drago mi je čuti to od njega. Znamo kako fudbal ide, danas si gore, sutra možeš biti dole, ako ne radiš dovoljno.  U mojoj karijeri do sada je kako sam je ja planirao, i moj otac i familija, da malo po malo idemo prema gore. Mislim da smo to dobro odradili i nadam se da će karijera imati ljepših strana u budućnosti.“ O tome da li sluša savjete oca „Naravno, on je moj najbolji kritičar. Uvijek je isto, kao kad sam imao 12, 13 godina, isti su savjeti, iste poruke dolaze kad sam dobar i kad sam loš. On je rijetko zadovoljan, pa moram i zbog toga poboljšati da mi malo ljepše poruke stižu.“ U emisiji Interview20 Miralem Pjanić kazao je i da li je spreman za utakmicu sa  Barcelonom i da li će uspjeti pobijediti u tom duelu:

„Nama je to želja, naravno da je dug put pobijediti Barcelonu. Reći je lahko, a uraditi je uvijek teže. Želimo biti u Kijevu, ne krijemo, to je naš cilj, ali put je još dug. I sada tek počinje pravo prvenstvo, odnosno da to malo bude ozbiljnije. Od augusta do novembra je jedan fudbal, sad od novembra do marta je jedan drugačiji i onda od marta do maja je ili unutra ili vani. Moramo biti spremni da nemamo povreda.“ Na pitanje urednice s kim se najviše druži u Juventusu, Miralem Pjanić je kazao:

Dybala, Higuain, Benatia, i sa Mandžom, imamo mi tu grupu našu.

TIM System Media House

POTPIS

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)