Home / Vijesti / BiH / Održana 7. Telegroup Infosec konferencija

Održana 7. Telegroup Infosec konferencija

Uz prisustvo više od 200 IT stručnjaka iz cijelog regiona održana sedma Telegroup Infosec konferencija

CD8E2E27-E0D7-4011-8113-FE70B5501800SARADNJOM PRIVATNOG I JAVNOG SEKTORA DO SIGURNOG IT OKRUŽENJA

 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



(Sarajevo, 16. novembar 2017) “Borba protiv cyber kriminala je transnacionalna i zahtjeva visok nivo međunarodne saradnje te saradnje između privatnog i javnog sektora“, istakao je na otvaranju sedme TeleGroup Infosec konferencije posvećene informacionoj bezbjednosti, pomoćnik ministra sektora za informatiku i telekomunikacione sisteme Ministarstva bezbjednosti BiH, Mladen Mrkaja. Infosec konferencija okupila je danas više od dvije stotine IT stručnjaka iz cijelog regiona koji su imali priliku slušati predavanja eminentnih predavača iz kompanija TeleGroup, Cisco Systems, Check Point, Trend Micro, Symantec i Gemalto te kroz primjere iz prakse učiti o metodama i tehnikama borbe protiv cyber prijetnji. Glavne teme ovogodišnje konferencije bile su kako zaštititi svoj biznis, smanjiti bezbjednosne rizike, sačuvati materijalne resurse i reputaciju sopstvenog biznisa te kako pravilno reagovati prije, tokom i nakon napada.

 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



IT Security direktor kompanije TeleGroup, Dalibor Ratković, istakao je da se broj cyber napada širom svijeta povećava iz godine u godinu te da je potrebna stalna razmjena mišljenja i iskustava kako bi se definisali najbolji načini prevencije i zaštite. “Kako se tehnologija ubrzano razvija, tako se ubrzano razvijaju i novi načini ugrožavanja sigurnosti. U svijetu koji je u potpunosti zavisan od informacionih tehnologija, jedna osoba uz adekvatno znanje i internet vezu može sa bilo kojeg mjesta na svijetu napraviti ogromne štete. Zbog toga je iznimno bitno što je na današnjoj konferenciji učestvovalo više od dvije stotine učesnika iz privatnog i javnog sektora koji su iz sale izašli bogatiji za jedno novo znanje koje će im omogućiti da zaštite ne samo svoje institucije i kompanije, nego i nas same“, rekao je Ratković te dodao da državne institucije i privatni sektor moraju djelovati sinergijski jer je IT bezbjednost zajednički interes cijelog društva.

“U okviru entitetskih MUP-ova imamo jedinice za borbe protiv cyber kriminala i oni imaju veoma dobre rezultate kako u BiH tako i u inostranstvu. Svakako postoji mjesta za unaprjeđenje tehničkih kapaciteta, ali i obuke naših kadrova i mi ćemo sigurno nastaviti raditi na tome“, naveo je Mladen Mrkaja te dodao da u svijetu ne postoji sto posto sigurna zemlja niti sto posto siguran cyber prostor i da su konferencije kao Infosec odlične za poticanje diskusije i edukaciju kadra.

TeleGroup Infosec konferencija pokrenuta je sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbjednosti zapadnog Balkana i postala je jedan od najznačajnijih IT Security događaja u regionu. Konferencija podržava napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbjednosti kao najznačajnijem resursu svake države, kao i postojanju sve sofisticiranijih prijetnji u cyber prostoru koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva.

Informaciona bezbjednost predstavlja skup mjera koje omogućavaju jednom informacionom sistemu zaštitu tajnosti, integriteta, raspoloživosti, autentičnosti i neporjecivosti podataka. Ona podrazumijeva funkcionisanje informacionog sistema kako je predviđeno, kada je predviđeno i pod kontrolom ovlaštenih lica. BiH i Srbija su u Budimpešti 2001. godine potpisale Konvenciju o cyber kriminalu, ali ni danas nemaju nacionalni tim za kompjuterske incidente iako su građani, kompanije i institucije izloženi napadima.

Izvor/Bejtovic Communications/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)