Home / Nauka i Tehnologija / VIDEO-Mosaic će promijeniti način na koji gledamo TV

VIDEO-Mosaic će promijeniti način na koji gledamo TV

AKO NE pratite projekte Stevena Soderbergha, vjerojatno vam je promakao i njegov najnoviji – aplikacija za pametne telefone naziva Mosaic.

Jeste li ikad gledali omiljenu seriju i pomislili da biste više vremena voljeli provesti s omiljenim likom i njihovom pričom, a ne drugim likovima koji su vam manje zanimljivi? Mosaic je odgovor.

Nije film, nije igra

Aplikacija ili bolje rečeno, interaktivna mini serija, sadrži nešto više od sedam sati sadržaja, a radi se o miniseriji o misterioznoj smrti, a gledatelji su ti koji biraju na koji će način gledati seriju i koju će priču pratiti. Ovaj ambiciozni projekt slavnog redatelja koji se okušao u apsolutnom svakom žanru i formatu, a njegov najnoviji projekt mogao bi promijeniti način na koji uživamo u TV sadržaju.

Projekt na kojem su Soderbergh i njegova ekipa naporno radili godinama, nastao je kao proizvod njegove frustracije načinom na koji Hollywood funkcionira. Struktura se nije mijenjala godinama, a kada mu je prije pet godina pristupio Casey Silver (bivši šef Universal Picturesa), izložio mu je osnovne obrise ideje koja mu se motala po glavi i koja uključuje kvalitetnije korištenje moderne tehnologije u strukturiranju filma te mogućnost veće interakcije između gledatelja i likova čime bi utjecali i na radnju filma.

I dok bi ljubitelji video igara u ovome mogli prepoznati recept modernih avantura kao što su Telltalesovog “The Walking Deada” ili onoga što čini David Cage iz Quantic Dreama, Soderbergh nije želio ulaziti na teren video igara, a ono do čega su došli negdje je između video igre i televizijske serije iako, u klasičnom pogledu, nije ni jedno ni drugo.



Vi birate priču i način na koji će vam biti ispričana

Naime, gledatelji prate slučaj zagonetne smrti autorice dječjih knjiga koju u seriji glumi Sharon Stone, a nakon što pogledaju segmente različitog trajanja, odlučuju čiju priču žele pratiti i u kojem smjeru žele ići. Mogu pogledati sve kako bi dobili što bolji uvid u priču ili pak krenuti prečacem i što prije otkriti tko j ubojica.

Ovaj im pristup ujedno omogućuje i da u sadržaju uživaju kao što to čine u prosječnoj Netflixovoj seriji ili da ga upijaju u manjim “zalogajima”.

Ovo je ujedno i dobar potez za HBO koji se na kraju izborio za Soderberghov projekt i tako obogatio svoju ponudu na sve nemilosrdnijem tržištu kojime je HBO nekoć dominirao. Solomon i Soderbergh više od tri godine pripremali su teren za kompleksnu priču s bezbroj opcija, a mjesecima su radili na razgranatom scenariju koji se na kraju razvukao na više od 500 stranica. Uz pomoć raznobojnih papirića stvorili su sustav koji im je pomogao da stvore razumljivu naraciju koja bi neovisno o odlukama gledatelja onemogućila da se odjednom nađete usred događaja koji su vam potpuno nejasni.

Budućnost televizije?

Iako će se iduće godine pojaviti i kao klasična mini serija u šest nastavaka, ovaj 20 milijuna težak projekt svoju će premijeru doživjeti kao aplikacija jer upravo je u tom formatu najzanimljivija i dobivate ono što su autori i zamislili. I da ne bude zabune, ne radi se o eksperimentu koji kaska za ostatkom ponude. Daleko od toga. Radi se o ambicioznom serijalu koji se ni po čemu ne razlikuje od ostalih modernih serija.

U isto vrijeme radi se i o nečemu što bi, ako uspije, moglo promijeniti budućnost televizije. HBO je zadovoljan. Štoviše, planiraju još jedan ovakav projekt. Silver je pak za Wired izjavio: “Moja je ambicija da sljedeći projekt bude nadogradnja na ono što smo naučili, a to će i biti jer znamo puno više. Vodio sam filmski studio i razumijem kako stvari funkcioniraju. Želja mi je da ovo razvijalo koliko god dobro može biti i koliko god dobrim to možemo učiniti”.

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)