Home / Vijesti / BiH / Avion kompanije Qatar Airways prvi put sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo

Avion kompanije Qatar Airways prvi put sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo

Nakon Skoplja, Praga i Kijeva, Sarajevo je četvrta istočnoevropska destinacija,
uspostavljena ove godine
Višestruko nagrađivana aviokompanija nastavlja širenje svoje globalne mreže,
planirajući 26 novih odredišta do 2018. godine

31. oktobar 2017.
Sarajevo, BiH – Prvi direktni let kompanije Qatar Airways na relaciji Doha – Sarajevo, danas je sletio na Međunarodni aerodrom u Sarajevu gdje je pozdravljen tradicionalnim vodenim topovima.

CE0A25DE-6FD3-44D2-A21F-1F783B62F428

Letovi na novouspostavljenoj avio liniji ka glavnom gradu BiH odvijat će se četiri puta sedmično i to nedjeljom, utorkom, srijedom i petkom, a let će trajati samo šest sati.
Izvršni direktor Qatar Airways grupacije, Njegova Ekselencija Akbar Al Baker, doputovao je inauguralnim letom, zajedno sa Ambasadorom Bosne i Hercegovine u Kataru, Njegovom Ekselencijom Tarikom Sadovićem, čija je podrška i dovela do uspostavljanja ove usluge. Delegaciju iz Dohe na aerodromu u Sarajevu dočekali su i pozdravili ambasador države Katar u BiH, Njegova Ekselencija Rashid Mubarak R. A. Al-Kawari, direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Armin Kajmaković, te gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.
“Nakon uspostavljanja tri direktne avio linije prema glavnim gradovima u Istočnoj Evropi, veoma smo uzbuđeni što smo u našu globalnu mrežu letova uvrstili i Sarajevo kao četvrtu destinaciju. Uvjereni smo da će ova linija koja spaja glavni grad Bosne i Hercegovine biti popularna jer predstavlja dugoočekivani ulaz, za poslovne, ali i turističke putnike iz naše mreže. Sa četiri sedmična leta, putnici iz Sarajeva, sada su sa samo jednim presjedanjem u našem najmodernijem sjedištu u Dohi povezani sa preko 150 destinacija” – izjavio je Nj.E. Akbar Al Baker.


Ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, Njegova Ekselencija Tarik Sadović je izjavio: “Uspostavljanjem direktne linije Doha – Sarajevo, otvorili smo novo poglavlje u odnosima ove dvije prijateljske zemlje. Osim što će olakšati trenutnu saradnju, ova aviolinija će pokrenuti i razvoj u različitim područjima. Zahvaljujemo emiru države Katar, Njegovom Visočanstvu Šeiku Tamim bin Hamad Al Thani-ju, na mudrom vodstvu i podršci. Posebnu zahvalnicu upućujemo izvršnom direktoru Qatar Airways kompanije, Njegovoj Ekselenciji Akbar Al Baker-u i njegovim saradnicima što su doveli najbolju svjetsku aviokompaniju u Sarajevo. Pozdravljamo njihovu spremnost da promoviraju Bosnu i Hercegovinu u Kataru, ali i šire, na ključnim svjetskim tržištima. Čestitamo svim domaćim donositeljima odluka na dobro obavljenom poslu. Zadovoljstvo nam je istaknuti da je Ambasada BiH u Dohi uspješno izvršila ovaj diplomatski zadatak, te da je bila pouzdan partner tokom cijelog procesa.”
Direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Armin Kajmaković je dodao: “Zadovoljstvo nam je što je jedan od najrenomiranijih međunarodnih avio prevoznika, kompanija Qatar Airways, koja leti na preko 150 destinacija širom svijeta, sa flotom od 200 najsofisticiranijih aviona, prepoznala Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao obećavajuću turističku, ali i poslovnu destinaciju. Zahvaljujući uvrštavanju u raspored redovnih letova ka Dohi, kao jednom od najvećih avio središta na svijetu, naši putnici sada sa samo jednim presjedanjem, mogu pristupiti skoro bilo kojoj destinaciji na svijetu. Ova avio usluga je posebno važna za naše brojne državljane koji rade u Kataru.”
U posljednja četiri mjeseca, Qatar Airways je dodatno učvrstio svoje već snažne operacije u Istočnoj Evropi, šireći svoju mrežu na Skoplje, Prag i Kijev. Ova aviokompanija je već dugi niz godina prisutna u ključnim gradovima regije, kao što su Beograd, Varšava i Zagreb te vidi potencijal za dalji razvoj na ovom brzorastućem tržištu.
Putnike će iz Dohe u Sarajevo i nazad prevoziti Airbus A320 koji ima 12 sjedišta u poslovnoj i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi. Letovi su predviđeni četiri puta sedmično i to utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Pored bogate gastronomske ponude, putnici će imati pristup vrhunskom sistemu zabave.
Sofisticiran grad kao što je Sarajevo, plijeni turiste svojim intrigantnim spojem tradicionalnog i modernog. Posjetioci imaju priliku prošetati Baščaršijom, sarajevskim bazarom izgrađenim za vrijeme Osmanskog perioda vladavine ili posjetiti Žutu tabiju koja nudi spektakularan pogled na grad. Zimi, sarajevske planine Bjelašnica i Jahorina u svojim odmaralištima nude skijanje po najpovoljnijim cijenama u Evropi.
Qatar Airays u 2017. i 2018. godini planira uvesti nove letove u svoju mrežu, ka mnogim uzbudljivim destinacijama, kao što su Kanbera, Australija, Čiang Mai, Tajland, Kardif, Velika Britanija itd.
Nacionalni prevoznik države Katar, Qatar Airways je jedna od najbrže rastućih aviokompanija koja djeluje sa jednom od najmlađih flota na svijetu. Trenutno, u svojoj dvadesetoj godini poslovanja, ova kompanija ima modernu flotu sa preko 200 letjelica koje lete na poslovne i turističke destinacije na svih šest kontinenata.
Višestruko nagrađivana aviokompanija Qatar Airways je ove godine primila brojna priznanja, uključujući i priznanje za aviokompaniju godine na prestižnoj 2017 Skytrax Wolrd Airline dodjeli nagrada, održanoj na Paris Air Show-u. Ovo je četvrti put da je kompanija Qatar Airways dobila globalno priznanje najbolje aviokompanije na svijetu. Pored toga što su putnici iz cijelog svijeta proglasili Qatar Airways najboljom aviokompanijom, ovaj katarski državni avio prevoznik osvojio je i brojne druge nagrade, uključujući nagradu za “Najbolju aviokompaniju na Bliskom istoku”, “Najbolju biznis klasu na svijetu” i “Najbolji salon prve klase na svijetu”.

Doha – Sarajevo raspored letova:
Utorak, Srijeda, Petak
Doha (DOH) – Sarajevo (SJJ) QR293 polazak: 07:00 dolazak: 11:00
Sarajevo (SJJ) – Doha (DOH) QR294 polazak: 12:00 dolazak: 19:20
Nedjelja
Doha (DOH) – Sarajevo (SJJ) QR293 polazak: 06:25 dolazak: 10:25
Sarajevo (SJJ) – Doha (DOH) QR294 polazak: 11:25 dolazak: 18:45

Via Media Press

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)