Home / Vijesti / Svijet / Pečati u pasošu odlaze u istoriju

Pečati u pasošu odlaze u istoriju

Pečati u pasošu -putovnicu odlaze u istoriju nakon što je Europski parlament izglasao uspostavu sustava za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze vanjske granice Europske unije, koji će od 2020. godine izazvati značajne promjene u pristupu Šengenskom prostoru, javljaju Večernje novosti.


“Nove mjere neće otežati život građanima zapadnog Balkana. Naprotiv, trebalo bi olakšati prolazak granica. Cilj je bio upravo da se što brže putuje. Istodobno i da se pridonese borbi protiv terorizma. Cijeli sustav zovemo ‘pametnim granicama'”, rekla je  Tanja Fajon, eurozastupnica i izvjestiteljica za moderniziranje granica.

Navodi se da je predviđena usuglašena i jedinstvena europska elektronska kontrola dokumenata na ulasku u EU, kojom će se provjeravati podaci iz pasoša, ali i dozvoljeno vrijeme provedeno unutar Šengenskog prostora.

Novi automatizirani sustav na granici će prikupljati biometrijske podatke i “prepoznavati” građane prilikom sljedećih putovanja.

Prema stavu Bruxellesa, cilj je takvih mjera i smanjenje mogućnosti prijevara, krađe dokumenata i identiteta.

Poseban kiosk na granici

Zastupnica Fajon dodaje i da će se nastojati olakšati prelazak granice i onima koji nemaju unaprijed pribavljenu autorizaciju za ulazak u Šengenski prostor, tako da mogu dobiti neophodne dozvole na posebnom kiosku na granici.

Prema njenim riječima, ni cijena dozvola nije definitivna, pa se može dogoditi da nakon pregovora bude i niža od predviđenih deset eura.

Novi zajednički elektronski sustav, koji će postati operativan 2020. godine, registrirat će informacije o putnicima iz trećih zemalja, uključujući ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica, vrijeme, datum i mjesto ulaska i izlaska, kao i odbijanja ulaska u Šengenski prostor.

Sustav će se primjenjivati i za putnike kojima je potrebna viza za ulazak u Šengenski prostor, kao i za one kojima ne trebaju vize, a trebao bi omogućiti da se lako ustanovi prekoračenje dopuštenog kratkotrajnog boravka – do 90 dana u razdoblju od šest mjeseci.

Podaci bi se trebali čuvati u razdoblju od tri godine, a za one koji prekoračuju dopušteni boravak pet godina.

Izvor: Agencije

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

PORUKA NARODA VLASTIMA- da izmjesti migrante iz centra Bihaća: Blokirana magistralna cesta Bihać-Sarajevo

Građani Bihaća koji danas protestiraju zbog sve većeg priliva migranata u ovom gradu blokirali su …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)