Home / EU / EU-Uvozni i domaći radnici imat će jednaku plaću

EU-Uvozni i domaći radnici imat će jednaku plaću

MINISTRI rada Europske unije dogovorili su se o reformi direktive o izaslanim radnicima.

“Čestitam na postignutom sporazumu. Dogovorili smo uravnotežen sporazum”, rekla je povjerenica Europske komisije za socijalna pitanja Marianne Thyssen po završetku maratonskog sastanka 28 ministara rada u Luksemburgu.

Ministri iz Hrvatske suzdržani 

Sporazumu su se protivili ministri iz Poljske, Mađarske, Latvije i Litve, a suzdržani su bili ministri Velike Britanije, Irske i Hrvatske.

Ostali su bili za prijedlog, objavila je Estonija koja je trenutačno predsjedateljica Europske unije.


Prema prijedlogu Komisije, izaslani radnik treba imati istu plaću i iste radne uvjete kao i radnici u zemlji primateljici, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi.

Nakon gotovo 11 sati razgovora, ministri rada EU-a su se dogovorili o trajanju izaslanog rada, najviše 12 mjeseci, što je tražila Francuska, s time da se može produljiti za još šest mjeseci na zahtjev poslodavca.

Francuska je morala popustiti u sektoru prijevoza koje je osobito osjetljivo jer su zemlje Višegradske skupine, ali i Španjolska i Portugal zabrinute zbog negativnih posljedica reforme na njihove vozače.

Dogovor se pokušava postići već 18 mjeseci

Već 18 mjeseci zemlje članice pokušavaju postići dogovor oko promjene direktive na snazi od 1996. godine. Međutim, u vezi s tim nastala je podjela na istočne i zapadne članice, s tim da su i Španjolska i Portugal na strani istočnih članica, uglavnom zbog pitanja vozača.

Prema sporazumu od ponedjeljka navečer, predviđeno je da se za vozače nastavi primjenjivati prijašnja direktiva iz 1996., a ne nova i tako će biti sve dok na bude primijenjena druga europska reforma posvećena isključivo cestovnom prijevozu kojom će se urediti propisi za taj sektor.

Zemlje Višegradske skupine te Portugal i Španjolska boje se negativnih posljedica za svoje vozače. Tu je riječ o kabotaži, pravu obavljanja prijevoza putnika i robe na području jedne države. U Europskoj uniji to je liberalizirano pa je prijevoznicima iz jedne države članice dopušteno obavljanje kabotaže na području druge države članice najčešće pod istim uvjetima kao i domaćim prijevoznicima, dok se prijevoznici izvan EU-a smatraju stranim prijevoznicima.

Međutim, ovdje je sporno je li vozač španjolske tvrtke kada prevozi robu između dvaju mjesta u Francuskoj treba biti plaćen po španjolskim ili francuskim standardima.

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

Melania govorila o seksualnim odnosima sa Trumpom i slikala se gola

  Otkako je prije dvije godine postala prva dama Amerike, postalo je jasno da ni …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)