Home / Vijesti / Svijet / Katalonija: Ne rade bolnice, škole, javni prijevoz…

Katalonija: Ne rade bolnice, škole, javni prijevoz…

OPĆI štrajk zbog odbijanja referenduma o neovisnosti mogao bi dovesti do zastoja velikog dijela Katalonije.

>> Referendum u Kataloniji pretvorio se u ulični rat, ozlijeđeno preko 800 ljudi, pravi problemi tek stižu

>> Bogata Katalonija ne želi više hraniti španjolske uhljebe, u proračun daju 10 milijardi eura

Od nogometnog kluba Barcelone do zaposlenika katedrale Sagrade Familije i na poziv 40 sindikata i udruga, Katalonija je danas u općem štrajku kojim upozorava na nedopustivo kršenje ljudskih prava i sloboda španjolske policije u pokušaju da spriječi održavanje referenduma o samoodređenju.

Štrajk će obuhvatiti luku i javni prijevoz, javna sveučilišta, Muzej suvremene umjetnosti, koncertnu dvoranu Palau, a štrajkat će i zaposlenici vjerojatno najpoznatijeg spomenika, Gaudijeve katedrale Sagrada Familia.

Štrajkat će i nogometni klub Barca te neće biti ni profesionalnog ni juniorskog treninga. Pridružit će im se i klubovi španjolske nogometne lige iz Katalonije.

Tu veliku mobilizaciju pratit će i različite manifestacije kojima Katalonci žele upozoriti na nedopustivost policijskog nasilja na referendumu o samoodređenju, a što je otvorilo najdublju krizu u Španjolskoj otkako je nakon smrti diktatora Francisca Franca 1977. u zemlji uspostavljen demokratski sustav.

Ilegalni referendum

Madrid je proglasio referendum ilegalnim, ali više od 2.2 milijuna ljudi glasalo je unatoč toj odluci.

Unatoč sudskoj zabrani referenduma, Katalonci su glasali, a policija je intervenirala. Ostalo je preko 800 ozlijeđenih, među kojima i 12 policajaca.

90 posto Katalonaca glasalo je “za” neovisnost, objavila je vlada Katalonije. Španjolska se suočila s najvećom krizom u svojoj 42-godišnjoj demokratskoj povijesti jer katalonske vlasti nisu odustale od referenduma unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda i prijetnjama policijskom represijom.

Španjolska policija je tijekom tjedna poslana u Kataloniju kako bi zaustavila referendum, a iako nisu uspjeli zastrašiti Katalonce da od njega odustanu, ujutro su ih silom pokušali spriječiti da glasaju.

Rano u nedjelju pokušavali su odnijeti ljude koji su stajali pred ulazima na glasačkim mjestima. Policija je tukla stare, mlade, muškarce, žene, vatrogasce i katalonske policajce.
Sjekirama su razbili prozor u jednom sportskom centru u kojemu je trebao glasati katalonski predsjednik. Ispalili su gumene metke na prosvjednike, a kako su javili lokalni mediji, jedna osoba je teže ozlijeđena u sukobu s policijom. Ukupni broj ozlijeđenih u večernjim satima premašio je 800.

Katalonski mediji objavili su video svojih vatrogasaca koji su stali između Katalonaca i španjolske policije kako bi ih zaštitili. Nedugo zatim pojavile su se i snimke španjolske policije koja tuče vatrogasce.

“Odustajanje od novih koraka koji nikamo ne vode”

Predsjednik katalonske vlade, Carles Puigdemont, rekao je kako će rezultate referenduma poslati u katalonski parlament koji bi, prema nedavno usvojenom zakonu, mogao na temelju većinskog glasanja jednostrano proglasiti neovisnost. No prije samog referenduma, Puigdemont je rekao da će biti otvoren za dijalog s Madridom i Bruxellesom nakon glasanja, što je dalo naslutiti i moguću odgodu proglašenja.

Vlada u Madridu tvrdi da do referenduma nije ni došlo, a Ustavni sud je poništio zakon katalonskog parlamenta. Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je katalonsku vladu da “odustane od novih koraka koji nikamo ne vode”.




Sve dublji jaz

Katalonija se obratila i međunarodnoj zajednici tražeći pomoć da se “zajamče građanska prava” Kataloncima, a predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u ponedjeljak je zatražio “međunarodno posredovanje” za sukob s Madridom.

Španjolski premijer Mariano Rajoy na sastancima s čelnicima drugih dviju stranaka, Socijalista i centrističke Ciudadanos, pokazao je spremnost da prouči prijedloge koje su dale druge stranke kako bi se odgovorilo na pitanje Katalonije, priopćeno je.

Istoga dana Europska unija pozvala je Rajoya da pokrene dijalog, a Ujedinjeni narodi pozvali su da se provede istraga o nasilju na glasačkim mjestima.

Europski parlament najavio je da će o stanju u Kataloniji raspravljati u srijedu.

U zemlji je sve dublji jaz i čini se da prelazi politički okvir.

“Piqué, kopile”

U Barceloni je u ponedjeljak 200 pripadnika civilne garde moralo napustiti hotel nakon noćnog okupljanja prosvjednika koji su im dovikivali uvrede i bacali na zgradu boce.

U Madridu je zvižduke i vrijeđanja pretrpio barcelonski nogometaš Gerald Piqué koji se javno izjasnio da je Katalonac. “Piqué, kopile, Španjolska je tvoja domovina”, vikali su neki gledatelji, a snimke Piquea u suzama obišle su svijet.

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)