Home / Vijesti / BiH / Alarmantno -cifra prešla dva miliona iseljenika iz BiH

Alarmantno -cifra prešla dva miliona iseljenika iz BiH

Broj osoba koja žive u inozemstvu, a vode porijeklo iz BiH, iznosi najmanje dva miliona, što čini 56,64 posto u odnosu na ukupno stanovništvo BiH, podaci su zemalja prijema i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu.

Stanovnici BiH najčešće se iseljavaju u Njemačku, a potom slijede Austrija, Hrvatska i Srbija.

S obzirom na to da BiH nema preciznu evidenciju ljudi koji su napustili zemlju, jedini prodaci koji se mogu koristiti kao statistika iseljavanja su podaci Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH o osobama koje su odjavile prebivalište i boravište radi iseljenja.

Prema njihovim podacima, u 2016. godini 4.034 osoba odjavile su boravak, od kojih se 1.196 iselilo u Njemačku, 895 u Austriju, 888 u Hrvatsku, 487 u Srbiju, 421 u Sloveniju, 63 u Crnu Goru, 38 u Norvešku, 36 u Holandiju i 10 u ostale zemlje.

Iseljenici novčano pomažu porodice i prijatelje u zemlji, a Centralna banka procjenjuje da su novčane doznake iz inozemstva u prošloj godini iznosile 2,4 milijardi KM. Kad se tome dodaju i inozemne penzije koje stižu u BiH, radi se od 3,6 milijardi KM.

Podaci Svjetske banke o novčanim doznakama iz inozemstva za 2016. godinu donekle se razlikuju, i po njima, u BiH je prošle godine ovim putem stiglo 3,3 milijardi KM.

Prema podacima Svjetske banke, broj osoba koje žive u inozemstvu, a vode porijeklo iz BiH iznosi 44,5 posto, što pozicionira BiH na 16. mjesto u svijetu po stopi emigracije u odnosu na broj stanovnika u zemlji.


Najnoviji podaci Svjetske banke pokazuju da je BiH po stopi emigracije znatno ispred Srbije (18 odsto), Hrvatske (20,9 posto), pa čak i Albanije (43,6 posto), koja je godinama bila vodeća zemlja u Evropi po stopi iseljavanja u odnosu na ukupan broj stanovnika u zemlji.

Nadležne institucije BiH upozoravaju da je iseljavanje iz BiH kontinuiran proces i da je u direktnoj vezi sa brojem nezaposlenih, posebno mladih.

Prema Balkanskom barometru Savjeta za regionalnu saradnju, većina stanovništva BiH nezadovoljna je životom u zemlji, a 50 posto napustilo bi BiH i radilo u inozemstvu, što je najveći procenat u poređenju sa zemljama Jugoistočne Evrope.

U BiH ne postoji zakonska obaveza odjave prebivališta, tako da značajan broj onih koji napuštaju zemlju zbog zaposlenja, studiranja i drugih razloga ne odjavljuje svoje prebivalište.

Prema podacima Svjetske banke, učešće novčanih doznaka u bruto društvenom proizvodu BiH u 2015. godini iznosilo je 11,1 posto, što BiH stavlja na 23. mjesto zemalja u svijetu i četvrto u Evropi po ovom parametru.

Svi navedeni podaci dio su Izvještaja Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija.

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)