Home / Vijesti / BiH / Programer put do traženog zanimanja- Edukacija, trendovi, certifikati…

Programer put do traženog zanimanja- Edukacija, trendovi, certifikati…

Siguran posao, visoka zarada i uživanje u onome što radimo je nešto čemu svi težimo. Ipak, rijetka su zanimanja koja ispunjavaju pomenute kriterijume.
U posljednjih nekoliko godina programiranje je definitivno jedno od takvih zanimanja i upravo zbog toga je sve više onih koji žele da ostvare uspješnu karijeru baš u ovoj oblasti. Međutim, mnogi koji maštaju o karijeri programera često nemaju jasnu sliku o tome koje korake je potrebno da preduzmu da bi ostvarili svoje želje.


Odlučite šta želite da postignete kao programer

Prvi korak jeste određivanje cilja, odnosno odluka šta zapravo želite da postignete programiranjem. Pišući programske kodove danas možete raditi na kreiranju i testiranju raznih kompjuterskih programa, mobilnih i veb aplikacija i drugih softverskih rješenja koja će se primjenjivati u bilo kojoj sferi društva.

Odabrani ciljevi pomoći će vam da saznate koja znanja su vam neophodna na putu ka zacrtanim željama. Svaki od pomenutih projekata zahtijeva poznavanje jednog ili više programskih jezika, što znači da ćete nakon ovog koraka imati jasniju sliku o tome šta dalje treba da uradite.

Savladajte programski jezik koji odgovara vašim interesovanjima

Učenje programskih jezika predstavlja vaš najvažniji korak ka budućoj profesiji. Na internetu možete pronaći na stotine tekstova koji veličaju jedan programski jezik u odnosu na drugi, ali činjenica je da ćete, bez obzira na to da li se odlučite da učite Javu, PHP, C# ili neki drugi jezik, biti u poziciji da uživate u benefitima programerskog zanimanja.

Takođe, pomenuti savjeti na vebu mogu vas navesti da pomislite kako određeni jezici i programerske vještine imaju epitet preteških za savladavanje. Međutim, uz prilagođene programe, simulaciju realnih projekata i učenje uz iskusne stručnjake, sva potrebna znanja možete posjedovati već poslije nešto manje od godinu dana školovanja.


Pratite aktuelne programerske trendove

S obzirom na to da savremene tehnologije konstantno napreduju, kao budući programeri moraćete uvijek da budete u toku sa aktuelnim trendovima u ovoj profesiji. Upravo iz tog razloga, programeri su prinuđeni da stalno nadograđuju i usavršavaju svoje vještine. Praksa i iskustvo u ovoj oblasti su ono što se najviše cijeni, pa će upravo od ovih kriterijuma i zavisiti vaš dalji napredak tokom karijere.

Potvrdite svoju stručnost uz prestižne sertifikate

Praktična znanja koja usvojite tokom školovanja omogućiće vam sve što je potrebno da biste realizovali svoje ideje. Ipak, znatno bolje šanse za uspješnu karijeru očekuju vas ukoliko steknete i prestižne međunarodne sertifikate namijenjene budućim programerima.

Sve veća potražnja za IT stručnjacima

Nakon što preduzmete sve pomenute korake, velike su šanse da ćete do posla doći veoma brzo, jer je evidentan značajan porast u angažovanju programera, koji već na početku imaju natprosječne plate. Sve su prilike da će se ovakav trend i nastaviti, s obzirom na to da IT kompanije imaju sve veću potrebu za angažovanjem novih radnika.

Ako se uz sve ove podatke uzme u obzir i mogućnost rada na freelance projektima, jasno je zašto je programiranje godinama unazad jedno od najperspektivnijih zanimanja.

izvor/B92/
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)