Home / After Work / Bentley Bentayga – SUV za najbogatije

Bentley Bentayga – SUV za najbogatije

Kada spomenemo Bentley, prve asocijacije koje dobijemo su luksuz i kvaliteta. A kada spomenemo Bentley Bentayga, onda uz sve ovo pomislimo i na modernost, suvremenost. Naime, radi se o sasvim novom modelu Bentleyja koji se proizvodi tek jednu godinu, točnije od 2015. godine.

Automobil je to s pet vrata, pogonom na sva četiri kotača, za kojeg su se dijelovi trebali proizvoditi u Volkswagenovoj tvornici u Bratislavi u Slovačkoj te se sklapati u tvornici u Creweu u Velikoj Britaniji. Na kraju je odlučeno da se i sklapa i proizvodi u Velikoj Britaniji i to sve osim karoserije koja se proizvodi u Bratislavi.  Tako je Bentley uložio  čak 800 milijuna funti u britansku tvornicu te zaposlio tisuću radnika kako bi se uspjelo proizvesti od 3,000 do 4,000 komada ovih modela, broj za koji vjeruju da će biti godišnja potražnja. Model se odlično prodaje i na američkom tržištu. 2016. godine prodano je 3,500 komada ovog vozila i znatno premašilo i najbolja očekivanja.  Mnogi su prodani unaprijed, dok je  tek najavljena proizvodnja.
 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



Bentley Bentayga je prvi puta predstavljen široj javnosti na Auto Showu u Frankfurtu 2015. godine i to kao prvi SUV iz Bentleyja. Pri tome je predstavljen kao miks tehnoloških inovacija koje se inače koriste u drugim Volkswagenovim modelima, primjerice Audiju ili Touaregu.  Zanimljivo je da se Bentley Bentayga može naručiti s četiri, pet ili čak sedam sjedala te je ujedno jedan od najbržih SUV-ova i postiže brzinu od 301 kilometar na sat, ali i jedan od najskupljih SUV-ova što se tiče proizvodnje. Od nula do sto kilometara na sat trebaju mu svega četiri sekunde.  Težak je impozantne 2,4 tone. Ima automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa, a pokreće ga motor V12 obujma šest litara koji može razviti impozantnih 608 KS i 900 Nm okretnog momenta.
Ono što će mnoge zasigurno zanimati jest otkud pomalo neobično ime za ovaj model – Bentayga. Iako zvuči pomalo afrički, s Afrikom nema ama baš nikakvih dodirnih točaka. Naime, ime modela Bentayga je miks dijela riječi za Bentley te tayga (tajga), naziv za veliku snježnu šumu.
Trenutno je to najbolje prodavani model Bentleyja usprkos činjenici da je ujedno i najskuplji ne samo u svojoj klasi već i znatno šire. Za 2017. i 2018. godinu najavljena je i coupe verzija ovog modela koja će biti dosta slična BMW X6.
Cijena Bentley Bentayge je ugrubo oko 200,000 funti ili 300,000 eura. Zapravo i ne čudi činjenica da se veoma dugo, čak godinama u kompaniji razmišljalo trebali li ulagati u jedan ovakav automobil (SUV ili po ‘naški’ terenac) i hoće li pronaći svoj put do kupaca. No, čini se kako se dugotrajno razmišljanje i planiranje itekako isplatilo.  Jer razvijen je automobil kojeg milijunaši itekako vole.
U Hrvatskoj je predstavljen 2016. na veoma popularnoj manifestaciji Zagreb Auto Show. S obzirom na kuknjavu i krizu u državi možda biste pomislili da su ga mnogi došli samo pogledati, odnosno ‘pasti’ oči na njemu. Ipak se varate. Bentley Bentayga pronašao je i svog kupca u Hrvatskoj! Luksuz nam je itekako svima drag, zar ne?
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)