Home / Vijesti / BiH / Vlasti u Keniji terete bivše rukovodstvo firme GP Put zbog dugovanja od 2 miliona KM

Vlasti u Keniji terete bivše rukovodstvo firme GP Put zbog dugovanja od 2 miliona KM

Predviđena je šestomjesečna kazna zatvora zbog kršenja njihovih zakona, u periodu od 1. januara 2015. godine do 31. decembra 2016. godine. Uz dvojac Bećirević i Terzić tereti se i kompanija Put-Sarajevo General Engineering zbog nepoštivanja rokova dogovorene gradnje.

Prvooptuženom, kompaniji Put-Sarajevo General Engineering, također se stavlja na teret da nije ispoštovala ugovor s Kenijskim nacionalnim autocestama i Kenijskim seoskim putevima, prvenstveno zbog dugovanja.

Također ih se tereti da su odbili pridržavati se ugovorenih rokova, da nisu dostavljali potvrdu o tokovima gradnje, kao i zbog prikrivenih uplata u periodu od 1. januara 2015. do 31. decembra 2016. godine.

Ovim povodom kontaktirali smo ambasadora BiH u Egiptu Duška Stojanovića koji nerezidentno pokriva i Republiku Keniju.

“Ambasada BiH u Kairu, koja nerezidentno pokriva Republiku Keniju, je upoznata o predmetnom slučaju, ali nema ovlast da ga komentariše pošto se radi o sudskom procesu”, kazao nam je Stojanović.

Aktuelni direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić koji je optužen u procesu koji se vodi u Keniji rekao je u razgovoru za Klix.ba da je riječ o čistom poslovanju firme GP Put d.d. Sarajevo u kojoj je obnašao funkciju direktora 2014. godine.

“Pogon u Keniji je uzeo kredit za robu i nije uzeo novac, već je banka platila dobavljaču bitumen. Da bi dali kredit tražili su da ured iz Sarajeva da garanciju za pokriće, odnosno da se potpišemo tadašnji direktor i ja”, kazao je Terzić.

Dodao je da je riječ o civilnoj parnici između banke i Put-Sarajevo General Engineering kompanije koja je pokrenuta u martu.

“Jedna druga firma preuzima pogon tako da je stvar u tome da te potpise i garancije koje smo dali tadašnji direktor i ja zamijene novi. Taj proces je u toku i svi oni zahtjevi prema informacijama koje imam su odbačeni. Mene to apsolutno ne zabrinjava”, rekao je Terzić.

Ipak, posebno problematičnim smatra da se priča o procesu u Keniji stavlja na dnevni red u trenutku imenovanja Uprave JP Autoceste FBiH i njega na poziciju direktora.

“Zabrinjava me i da se to stavlja na dnevni red u vrijeme kada smo podmirili i sredili odnose s Evropskom investicijskom bankom te dobili novih 100 miliona. Neko to sada problematizira i pokušava od toga napraviti priču. Očito da u BiH jedino ne smiješ bit uspješan”, zaključio je Terzić.

izvor/klix.ba/
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)