Home / Vijesti / BiH / Njemački sud donio odluku kojom otežava put Preventu da preuzme kontrolu nad Grammerom

Njemački sud donio odluku kojom otežava put Preventu da preuzme kontrolu nad Grammerom

Pravosudna bitka je okončana tako što je odlučeno da rukovodstvo ostaje pod kontrolom društva i ne može se prenijeti na predstavnika bosanskih investitora, nakon što su Hastori zatražili da preuzmu rukovođenje Nadzornim odborom i imenuju izvršnog direktora Grammera.

Praktično, oni su imali namjeru preuzeti kontrolu nad rukovođenjem ovom kompanijom, što je izazvalo oštre reakcije u njemačkoj javnosti, kako među političarima, tako i među sindikatima i radnicima.

Prema odluci Okružnog suda Nürnberg-Fürth na Skupštini dioničara kompanije, koja će se održati 24. maja, moguće je imenovati najviše tri nova člana nadzornog odbora.

Prema pisanju njemačkih medija, Hastorima je onemogućeno da preuzmu kontrolu nad njemačkim gigantom, jer Hastori imaju jednog člana Nadzornog odbora od ukupno 12 članova, od kojih šest imenuju radnici i predstavnici kapitala.

Oni su planirali 24. maja zamijeniti pet članova Nadzornog odbora i tako osigurati većinu s obzirom na to da predsjednik nadzornog odbora, koji uvijek dolazi iz redova predstavnika kapitala, ima dvostruko pravo glasa.

Odlukom suda, 24. maja će moći biti imenovana najviše tri člana nadzornog odbora, što znači da Hastori neće moći ostvariti većinu, jer će u najboljem slučaju imati četiri člana, ali će ipak više detalja biti poznato nakon sjednice slijedeće sedmice.

Podsjećamo, Hastori preko svojih kompanija posjeduju više od 20 posto vlasništva u Grammeru koji proizvodi sjedišta i unutrašnje dijelove za njemačku autoindustriju.

 izvor/Klix/
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)