Home / Vijesti / BiH / MINECO-Konferencija o značaju rudarskog sektora za razvoj BiH i regiona

MINECO-Konferencija o značaju rudarskog sektora za razvoj BiH i regiona

(Sarajevo, 11. maj 2017) Britanska kompanija MINECO LTD od 15. do 18. maja u Olovu i Sarajevu organizuje konferenciju i seriju edukativnih radionica u okviru evropskog projekta “IMP@CT“, koji treba da omogući veliki napredak rudarstva. Više od 50 istraživača, naučnika, članova projektnog tima i konsultanata kompanije

IMG_2210

Mineco, razgovarat će o geologiji, rudarstvu, razvoju tehnologije, te značaju ove grane privrede za ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine i regiona. Konferencija će zvanično biti zatvorena prijemom u ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, na kojem će, pored učesnika konferencije, prisustvovati i predstavnici vlada i resornih ministarstava iz oba bh. entiteta, kao i predstavnici lokalnih zajednica.
Najavljujući konferenciju, direktor operacija Mineca Ltd Dominic Roberts posebno je istakao da će učesnici konferencije imati priliku posjetiti njihov rudnik u Olovu, koji će zvanično početi da radi do kraja 2017.

 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



godine. “Sretni smo što ćemo na jednom mjestu okupiti sve aktere koji su bitni za naše poslovanje i projekat otvaranja rudnika olova u Olovu. Ovom prilikom, pet radnih grupa će diskutovati o pet aspekata rudarstva, a posebnu pažnju posvetit ćemo utjecaju na lokalnu zajednicu“, naveo je Roberts i dodao da će na ovaj način biti razmotreni svi izazovi koji očekuju kompaniju MINECO u narednom periodu.
Projekat “IMP@CT“ dobio je iz Programa EU za istraživanje i inovacije “Horizont 2020“ podsticaj od sedam miliona eura kako bi razvio ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva manjih nalazišta strateški važnih metala poput olova, cinka i antimona. Članovi projektnog tima vjeruju da će na taj način, ne samo smanjiti potrebu za studijama izvodljivosti, već i poboljšati kvalitet izvađenog materijala, infrastrukturu, korištenje zemljišta, potrošnju resursa i upravljanje otpadom.
Prvi test rudnik bit će rudnik Geomet u opštini Olovo u BiH, u vlasništvu Mineca. Tu će biti provedeno istraživanje u koje su uključeni stručnjaci iz oblasti geoetike i socijalne i ekološke održivosti.
“Tradicionalno, rudarstvo kao industrija podržava četiri dodatne osobe na svaku osobu zaposlenu u rudniku. U zajednici poput Olova, direktno zaposlenje za najmanje 150 osoba i dodatnih šest stotina indirektnih mogućnosti za zaposlenje, biće veoma značajno za lokalnu ekonomiju“, naglasio je Dominic Roberts, operativni direktor Mineco Ltd.
O Mineco Grupi
Mineco Ltd je dio Mineco Grupe. Mineco je međunarodna grupa kompanija čije su osnovne djelatnosti međunarodna trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja. Mineco se bavi ulaganjem i razvijanjem prvenstveno rudnika olova i cinka u zemljama Jugoistočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, gdje se Grupa pojavljuje kao jedan od vlasnika. Mineco Grupa posluje na četiri kontinenta – u Evropi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi sa godišnjim prometom između 250 i 350 miliona USD.
U regionu Zapadnog Balkana, Mineco zapošljava oko 1500 ljudi. Mineco je jedan od najvećih investitora u Bosni i Hercegovini, sa uloženih više od 40 miliona eura. Pored Geometa, sa partnerima, Mineco upravlja rudnicima olova i cinka Gross u Srebrenici i u Srbiji: Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije, a priprema otvaranje i rudnika olova, cinka i bakra Bosil-Metal kod Bosilegrada.
Pored rudarstva, Mineco grupa u regionu Zapadnog Balkana investira u obnovljive izvore energije, a prije svega u projekte izgradnje mini i malih hidroelektrana.

Mineco Group

Poslovnidnevnik.ba


 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)