Home / Vijesti / BiH / BISNODE POSLOVNI SUSRET U TEŠNJU POKAZAO SLIKU PRIVREDE ZDK

BISNODE POSLOVNI SUSRET U TEŠNJU POKAZAO SLIKU PRIVREDE ZDK

Jučer je u općini Tešanj održan poslovni skup koji je analitička bonitetna kuća Bisnode BH organizirala u saradnji sa Udruženjem privrednika Biznis centar Tešanj Jelah. Bisnode BH je predstavila analizu privrede Zeničko-dobojskog kantona, sa posebnim osvrtom na općinu Tešanj, kao i poslovna rješenja za privrednike i analitičke alate za unaprjeđenje rada općina u oblasti privrede a dodijeljeni su i cerifikati bonitetne izvrsnosti izuzetnim BH. kompanijama.

Adisa Karahodžić, član upravnog odbora Udruženja privrednika Biznis centar predstavila je aktivnosti udruženja na organizaciji 13. sajma privrede u Tešnju i pozvala privrednike da se učestvuju u ovoj izuzetnoj manifestaciji. Skupu se obratio i direktor Razvojne agencije Tešanj, doc. dr.Ismar Alagić, koji je iznio svoje impresije o saradnji sa Bisnodeom te izrazio zadovoljstvo zbog prisutnosti predstavnika vrlo različitih privrednih grana iz oba entitea kao i predstavnika opština ovom skupu. „Ovo je najbolji dokaz da Bisnodeova kampanja ispunjava svoje ciljeve kad su u pitanju aktueliziranje korištenja kvalitetnih i provjerenih poslovnih informacija koje unaprjeđuju poslovanje i povezuju privrednike i javni sektor,“ izjavio je gospodin Alagić.

 Ovo je još jedan u nizu poslovnih susreta koji Bisnode organizuje u sklopu kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja, čije aktivnosti su ušle u četvrti mjesec održavanja. Susret je bio prilika da kroz predstavljanje stanja u privredi ZDK pokažu ciljeve kampanje i aktivnosti Bisnodea. »Ovim aktivnostima želimo pokazati da pouzdanim informacijama i kvalitetnim analitičkim alatima kakve posjeduje Bisnode BH privrednici mogu uticati na razvoj njihovog biznisa a općine otkriti prostor za nova ulaganja i napredovanja u svrhu razvoja lokalne privrede,“ dodala je Zlata Mulać, direktorica Bisnode BH. »Želja nam je biti jedan od učesnika procesa koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet i u odnos javne uprave sa privrednicima, na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju privrede kroz lokalni do regionalnog karaktera.“

 Dodijeljeni su i Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti kompanijama “Abias“ Tešanj, „Wischt“ Doboj, „Mi Trivas“ Prnjavor, „GD Dekor MB“ Tuzla, „Lipe Gradnja“ Zavidovići i „M&I Systems“ Banja Luka. Ovo priznanje je validan dokument kojim kompanije dokazuju potencijalnim domaćim i ino poslovnim partnerima da su kvalitetna i odgovorno vođena poduzeća.

 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



Uručen je i Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji ZIKO d.d. Zavidovići, čime je ova kompanija postala jedan od tri nosioca ovog priznanja u BiH. Pravo na ovo prestižno priznanje može ostvariti samo 180 kompanija u BiH a do sada su ga dobili Cementara Kakanj i FIS Vitez.

Ono što ističe certifikat bonitetne izvrsnosti koji poslovnim subjektima dodjeljuje kompanija Bisnode je činjenica de je međunarodno priznat certifikat u 18 evropskih zemalja u kojima Bisnode djeluje, jer su pri ocjenjivanju ispoštovani isti kriteriji kao u bilo kojoj od tih zemalja. Certifikat je značajan za aktivnosti vezane uz komunikaciju s potencijalnim partnerima, kreiranju ponuda i razvoju raznih oblika partnerstva i predstavlja dokument za izvanrednu dodatnu referencu i dokaz poslovne izvrsnosti.

Napominjemo i da bonitetno izvrsna preduzeća u BiH zapošljavaju 34,4% od ukupnog broja zaposlenih i povećala su broj zaposlenih za 130% u zadnje 3 godine a u 2015. ta preduzeća ostvarila su 7,3% prihoda cijele ekonomije u BiH. Stoga je sasvim razumljiva želja Bisnodea da ukaže na vrijednost ovih kompanija.

STANJE U PRIVREDI ZDK

U Zeničko-dobojskom kantonu ima 23.461 aktivnih pravnih lica, koja nisu u postupku likvidacije ili stečaja od čega je 2.570 pravnih lica koja su predala financijska izvješća Agenciji AFIP do 01. 03. 2016. Novoosnovanih subjekata u zadnjoj godini je 1.161 a blokiranih  3.209 (13,7% ) što je ispod prosjeka BiH (15,5%).

Preduzeća u ZDK kreiraju 8,4% radnih mjesta u BiH i ostvaruju 9,1% od ukupnih prihoda bh. preduzeća a 25,5% od svih prihoda kompanija ZDK je od izvoza robe i učinaka na strana tržišta (prosjek u BiH je 14,1%).

ZDK kapital u privredi

Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju blagi rast kapitala i imovine, ukazuju na stabilnost poslovanja preduzeća i pokazuju rast zaduženja i povećanu neto dobit. Distribucija likvidnosnog rejtinga (Bisnode dinamična ocjena) poduzeća u ZDK ukazuje na ispodprosječnu likvidnost.

Najviše pravnih lica u ZDK je registrirano u djelatnosti trgovine, a ona realiziraju i najviše prihoda i imaju najviše zaposlenih osoba.

Struktura registriranih pravnih lica pokazuje tradiciju poslovnosti: 48% posluje više od deset godina, 72% više od pet godina.

Bisnode ocjena bonitetne izvrsnosti, kao ocjene likvidnosti i uspješnosti preduzeća, nije samo ocjena rada firme u proteklom periodu već i njena projekcija – i kao takva značajna je kao osnova po kojoj se prepozna kvalitetan poslovni partner u međunarodnom poslovnom okruženju. U BiH je ukupno 10% aktivnih kompanija koje su bonitetno izvrsne, u ZDK ih je 11.70% a u općini Tešanj 16,60%.

S obzirom da se poslovni susret održao u Tešnju, Bisnode BH je pripremio i kratku analizu podataka privrede Tešnja a finansijski pokazatelji su:

Privreda Tešnja analiza

bisnodeBonitetna kuća Bisnode BH je dio međunarodne grupacije Bisnode AB sa sjedištem u Stockholmu gdje se certificiranje provodi još od 1989. godine i vodeći je ponuđač poslovnih i bonitetnih informacija, kojeg u 18 zemalja Europe kao pouzdanog partnera koriste mala, srednja i velika preduzeća, banke, osiguravajuće kuće i leasing kompanije i nevladine organizacije. Od 2004. je i globalni strateški partner najstarije američke bonitne kuće Dun & Bradstreet koja posjeduje najveću svjetsku komercijalnu bazu podataka, sa više od 250 miliona podataka o preduzećima iz 220 država.

Bisnode pomaže u izboru novih ključnih kupaca ili dobavljača, analizira tržište i priprema strategije kao i rješenja koji pravna lica koriste za pripremu segmentacije tržišta i kupaca, strategiju prodaje, monitoring partnera, definiranje konkurencije i tržišne pozicije.

 

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)