Home / Vijesti / BiH / 3 važna savjeta za obavezan sastojak u Vašem CV-ju: korištenje ključnih riječi

3 važna savjeta za obavezan sastojak u Vašem CV-ju: korištenje ključnih riječi

Ključne riječi su važan element radne biografije, njihova funkcija je istaknuti Vaš CV i pokazati poslodavcu da govorite sa njim istim jezikom. Prikupili smo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći odabrati najpovoljnije ključne riječi za Vaš CV ili radnu biografiju – kako biste se uspješno prijavili za posao.

1.Potražite ključne riječi u tekstu oglasa za posao

U suštini ključne riječi su pojmovi koji se koriste od strane poslodavca za formiranje otvorene pozicije za posao. Naći ćete njih u tekstu oglasa za posao. Radna biografija kandidata uvijek mora da se podudara određenom otvorenom radnom mjestu, i opis ključnih stavki koje traži poslodavac je ovdje na prvome mjestu. Kako biste prilagodili Vašu radnu biografiju određenoj poziciji trebate da: 1) istaknete u tekstu oglasa za posao ključne uvjete, stručnost i vještine za potencijalnog kandidata, profesionalne pojmove, 2) a zatim da njih prilagodite Vašem CV-ju. Ako imate malo radnog iskustva, razmislite o tome na koji način je moguće prikazati one Vaše stručne i osobne vještine kako bi se podudarale sa ključnim stavkama u oglasu za posao. Poslovi u Bosni i Hercegovini

2.Govorite sa poslodavcem istim jezikom

Pišite u CV-ju one pojmove koje poslodavac koristi u tekstu oglasa za posao, čak i ako u svojoj struci koristite druge nazive. Iste stručne vještine, kompetencije ili vrste posla moguće je opisati na različite načine. Stručnjaci za ljudske potencijale mogu tražiti određene vještine koristeći automatski sistem pretraživanja teksta, ili jednostavno tražiti prave riječi pregledavajući CV u potrazi za njegovom usklađenošću sa zahtjevima otvorenog radnog mjesta. Uključujući ove ključne riječi u Vaš CV povećaćete šanse da ga prepoznaju i istaknu između drugih.

3.Uradite sve koherentno

Ključne riječi je moguće uključiti kako u radnu biografiju tako i u popratno pismo, ali potrebno je to raditi koherentno. Jednostavna mehaničkna zamjena pojmova može izgubiti smisao u Vašem CV-ju i samo ga pokvariti. Nema potrebe da kopirate tekst oglasa za posao. Istaknite u Vašoj radnoj biografiji one vještine, kompetencije i dostignuća koje su, po Vašem mišljenju, najbitnije za poslodavca i koje čine Vaše jake strane. Potrudite se da otkrijete koji problem ili zadatak ima pred sobom kompanija i pokažite da ga možete riješiti, koristeći pri ovome ključne riječi.
Poslovi u Bosni i Hercegovini

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)