Home / Kompanije i Tenderi / Domaće kompanije / Otkrivamo-Rusi priznali da žele svoje ljude u upravi Agrokora

Otkrivamo-Rusi priznali da žele svoje ljude u upravi Agrokora

ČVOR financijskog kraha Agrokora nastavlja se otpetljavati. Bloomberg je tako dobio službenu potvrdu onoga što se još jučer neslužbeno najavljivalo – Sberbank želi preuzeti upravljanje Agrokorom.

U najnovijem razvoju događaja, zamjenik direktora ruskog Sberbanka Maksim Poletajev potvrdio je za Bloomberg kako će se ta banka, zajedno s drugim Agrokorovim vjerovnicima, sastati kako bi raspravili o postavljanju svojih ljudi u upravljačka tijela hrvatskog koncerna.

Tema razgovora je i tromjesečni plan za likvidnost Agrokora, koji bi trebao biti odobren ovih dana.

U razgovoru za Bloomberg, Poletajev je kazao kako vjerovnici traže kontrolu nad trenutnim operacijama Agrokora, kako bi dobili mogućnost trenutačnog reagiranja na eventualne promjene.

Usto, Poletajev je rekao kako se pokušava shvatiti zašto je kompanija s tako stabilnim rezultatima i rastom u prošlosti došla do ovakve krize likvidnosti, zašto je kršila ugovore te imala problema s dobavljačima.

Ipak, Rusi tvrde kako ne žele preuzeti Agrokor.

“Mi ne želimo preuzeti tvrtku i ne razmišljamo o toj opciji”, kažu iz Sberbanka.

Rusi na potezu


Kao što je Index još jučer pisao, Agrokoru najveći financijski izazov predstavlja otplata PIK kredita. Ovaj egzotični financijski instrument otplaćuje se odjednom, a za njega se jamči Todorićevim dionicama koje su spremljene u njegovoj nizozemskoj kompaniji.

Vlasnici PIK-a u slučaju nemogućnosti naplate odmah preuzimaju preko te tvrtke kontrolu nad Todorićevim koncernom. PIK dolazi na naplatu sljedeće godine i kao što smo pisali, ako se tu grupu vjerovnika tri mjeseca prije svibnja ne isplati, Agrokoru se automatski aktivira naplata drugih, prolongiranih kredita.

> Rusi vode protiv Zapada u dramatičnoj igri osvajanja Agrokora

Slovenski Siol još jučer je pisao da bi se u tom slučaju aktivirali baš ruski krediti, što bi dovelo do financijskog sloma kompanije, te da je baš to razlog zašto su se Rusi toliko angažirali i žele preuzeti upravljanje nad hrvatskom kompanijom.

Sberbank i VTB bank, koje su kreditirale Agrokor s 1,3 milijarde eura, kontrolira ruska država, dok su kupci PIK obveznica dominantno američki hedge fondovi i zapadni mirovinski fondovi.

 izvor/Index/
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)