Home / Vijesti / BiH / Todoriću više nitko ne vjeruje-krah Agrokora na burzama

Todoriću više nitko ne vjeruje-krah Agrokora na burzama

Najveća privatna kompanija u Hrvatskoj, zbog agresivnog širenja koje je financirano zaduživanjem, posljednjih godina se pretvorila u financijski tempiranu bombu koja bi uskoro mogla eksplodirati.

Iako se donedavno hrvatska javnost o situaciji u Agrokoru mogla informirati uglavnom putem pisanja Index-a ili stranih medija, dok su ostali priču ignorirali ili pokušavali ublažiti dramatičnost situacije, dovoljno je bilo pogledati kretanje Todorićevih obveznica na međunarodnim tržištima, kako bi se shvatilo da su ulagači-vjerovnici potpuno izgubili povjerenje.

Cijena Agrokorove obveznice od druge polovice siječnja potonula je, s više od 100 posto nominalne cijene, na samo 65 posto, što sugerira default – situaciju u kojoj kompanija ne može izvršavati svoje financijske obveze prema vjerovnicima.




Kretanje cijene obveznice Agrokora s dospijećem 2019. godine

Pad je krenuo nakon što je Agrokor otkazao sindicirani zajam s dospijećem u rujnu 2019. godine, u koji su bile uključene banke BDP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan.

Kredit je bio dio šireg programa financiranja kojim je osigurano produljenje dospijeća kratkoročnog duga u iznosu od 500 milijuna eura za dvije do tri godine.

Jučer je reagirala i zagrebačka burza te je došlo do oštrog pada dionica Jamnice. Doduše, Jamnica je u posljednje vrijeme imala snažan rast, što se može tumačiti špekulacijama o prodaji te kompanije, no jučer se trend preokrenuo te je cijena pala za više od 5 posto. Tako je cijena dionice Jamnice jučer završila na 150 tisuća kuna.

Kretanje dionice Jamnice d.d. (Izvor: ZSE)

Pala je i dionica Leda koja posljednjih mjeseci ima silaznu putanju. Jučer je završila na 8.999,98 kuna, što predstavlja pad od 3,23 posto.

Kretanje dionice Ledo d.d. (Izvor: ZSE)

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)