Home / Vijesti / BiH / ”SFERA 2017: TEHNOLOGIJE BETONA” – NAZIV TREĆE MEĐUNARODNE NAUČNO – STRUČNE KONFERENCIJE U MOSTARU

”SFERA 2017: TEHNOLOGIJE BETONA” – NAZIV TREĆE MEĐUNARODNE NAUČNO – STRUČNE KONFERENCIJE U MOSTARU

Međunarodna naučno – stručna konferenciju pod nazivom “Sfera 2017: Tehnologije betona” bit će održana 23. i 24. marta 2017. godine u tehnološkom parku Intera u Mostaru. Konferenciju organizuje kompanija Sfera d.o.o. iz Mostara u saradnji sa Građevinskim Fakultetom Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta u Nišu, te uz potporu: Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlade HNŽ/K, i Grada Mostara.

Konferencija će početi u 10 i 30, a bavi se osnovnim materijalom za izradu objekata. Konstruktivni sistem objekta, kao i materijalizacija istog je jedna od najbitnijih osobina svakog objekta, te korištenja istog. Proizvodnja, transport, ugradnja, te njega betona kao i materijala za završnu obradu betona su od ključnog značaja za budući identitet objekta u prostoru, stabilnost, kao i njegovo redovno održavanje. Betonski proizvodi su već decenijama predmet ispitivanja u cilju poboljšanja ugodnosti  korištenja unutrašnjeg prostora, te ostvarivanja veće stabilnosti konstruktivnih sistema.

Na konferenciji se iznose regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentiraju dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispituju naučna i tehnološka dostignuća, kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za  spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Cilj diskusije  jeste razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje. Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu se prezentuju naučni, pregledni i stručni radovi, a u drugom savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje svježe betonske mase.

Osim predavanja, interaktivnih dijaloga, te predstavljanja učesnika i zbornika radova, konferencija će također biti i izložbenog karaktera naših sponzora i partnera. Na konferenciji će učestvovati  više od dvadeset kompanija s izložbenim dijelom i okupit će više od četiri stotine učesnika iz regije. Konferenciji će prisustvovati brojni politički dužnosnici iz BiH.

sfera

Gostujući predavači na konferenciji su:

  • Certifikacija građevinskih proizvoda – betona i betonskih proizvoda,

prof. dr. Azra Kurtović, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu

  • Tehnička harmonizacija standarda u Bosni i Hercegovini – uredba o građevinskim proizvodima

prof. dr. Azra Kurtović, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu

  • Primjene EU regulative u RH, specijalne vrste betona

Renato Rajzer, IGH Institut Zagreb

  • Eurokodovi – Izazov savremenog graditeljstva u BiH

Prof dr. Sanin Džidić, IBU EDU

  • Certificiranje betonara prema EN206-1,

Zehrina Begić, GIT Institut Tuzla

Ulaz za goste konferencije je slobodan uz obaveznu registraciju putem linka:http://2017.sfera.ba/registracija/

 

izvor/Sfera/

Medijski pokrovitelj Sfera2017

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)