Home / Vijesti / BiH / Agrokor(KONZUM) ima visok dug DOBAVLJAČIMA-upozorava Moody's

Agrokor(KONZUM) ima visok dug DOBAVLJAČIMA-upozorava Moody's

REJTING agencija Moody's početkom siječnja srušila je rejting Agrokora, a jučer su se ponovno oglasili o situaciji u toj kompaniji. U siječnju je rejting Agrokora srušen s B2 na B3 ali uz stabilne izglede, da bi oni sada bili promijenjeni u negativne.

“Naša odluka da promijenimo izglede Agrokora na negativne odražava neizvjesnosti koje opterećuju njegov kreditni profil, koji je ograničen težim pristupom kreditnim tržištima, a treba stabilizirati svoju operativne performanse i zaduženost u vrijeme kada Adria Group Holding treba riješiti otplatu svojih PIK kredita”, rekao je Vincent Gusdorf, stariji analitičar i potpredsjednik Moody'sa.

Todorić plaća za 150, a ostali za 60 do 90 dana

Agencija upozorava i da su Agrokorove obveze prema dobavljačima visoke u odnosu na sektorski prosjek. One dosežu 16,2 milijarde kuna na dan 30. rujna 2016. godine, što odgovara roku plaćanja od 150 dana, što je znatno više u odnosu na 60 do 90 koliko imaju slične kompanije. Potencijalno skraćivanje rokova plaćanja moglo bi biti problem za održavanje likvidnosti, iako Moody's kaže da su rokovi plaćanja uglavnom stabilni od kupnje Mercatora 2014. godine.

Moody's ipak smatra da Agrokor ove i sljedeće godine može servisirati dospjele dugove. Kako navode, Agrokor je krajem trećeg kvartala prošle godine imao 2,29 milijardi kuna gotovine ili gotovinskih ekvivalenata.

I Sarajevski kiseljak će jamčiti za kredite Agrokora

Zanimljivo je da na Sarajevskoj burzi jučer objavljen poziv za izvanrednu glavnu skupštinu Sarajevskog kiseljaka, koji je u većinskom vlasništvu Agrokora. Glavna točka dnevnog reda skupštine koja će se održati 10 ožujka je odobrenje jamstva za podizanje kredita Agrokoru.

“Donošenje odluka kojim se izražava sugasnost da društvo u svojstvu jamca sudjeluje i sklopi ugovore o kreditu s bankama za korisnika kredita Agrokor d.d., kao I davanje suglasnosti direktoru da u ime i za račun društva preuzme jamstva i zaključi svaki ugovor koji se odnosi na navedene pravne poslove”, stoji u pozivu na izvanrednu skupštinu dioničara.

U pozivu se ne precizira o kakvom se točno kreditu radi, niti do kojeg iznosa će Sarajevski kiseljak biti jamac, a do objave teksta iz Kiseljaka nije stigao odgovor na naš upit.

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)