Home / Vijesti / BiH / Kako pronaći posao u Njemačkoj ? Koliko vrijede vaše stručne kvalifikacije?
Kompletna procedura zapošljavanja u Njemačkoj

Kako pronaći posao u Njemačkoj ? Koliko vrijede vaše stručne kvalifikacije?

Kako se zaposliti u Njemačkoj? Hrvatski svjetski kongres Njemačke u reizdanoj brošuri BAMF-a (Ministarstva migracija i izbjeglica) daje odgovor na ovo i mnoga druga pitanja vezana uz rad i zapošljavanje. U prvom dijelu govorimo o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija te izboru zanimanja ili dodatnog obrazovanja.

#1 Priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija i dokumenata

Takozvanim Zakonom o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija provodi se provjera istovrijednosti vaših stručnih kvalifikacija stečenih izvan Njemačke u usporedbi s njemačkim važećim stručnim kvalifikacijama (referentno zanimanje). Na taj način imate zakonsko pravo na provjeru istovrijednosti svojih inozemnih stručnih kvalifikacija u usporedbi s njemačkim stručnim kvalifikacijama, i to neovisno o vašem državljanstvu.

Odlučujuća je pritom kvaliteta stručnih kvalifikacija. U mnogim zanimanjima – takozvanim nereguliranim zanimanjima – možete raditi i bez formalnog priznavanja vaših stručnih kvalifikacija, ako ste pronašli odgovarajući posao. Međutim, postupak priznavanja pomaže vam čak i slučaju da nije utvrđena istovrijednost, budući da na taj način svoje inozemne stručne kvalifikacije možete lakše pojasniti njemačkom poslodavcu.

Za razliku od toga, kod takozvanih reguliranih zanimanja obavezno je ishoditi formalnu potvrdu za priznavanje inozemnog obrazovanja i stečenih kvalifikacija. To se odnosi prvenstveno na zanimanja u zdravstvenom sektoru (primjerice liječnici, medicinske sestre) te u socijalnoj ili pedagoškoj djelatnosti. Je li u vašem slučaju potreban postupak priznavanja ako želite raditi u zanimanju za koje ste se osposobili, možete provjeriti na internetskim stranicama www.anerkennung-in-deutschland.de.

Na navedenim stranicama također možete saznati koje su službe nadležne za vaše zanimanje ili gdje možete dobiti dodatno savjetovanje. Za eventualna pitanja na raspolaganju vam je i dežurna telefonska linija Saveznog ureda za migraciju i izbjeglice na njemačkom i engleskom jeziku (broj telefona: +49 30 1815-1111).


Postupak priznavanja stručnih kvalifikacija provodi se u saveznoj pokrajini u kojoj imate namjeru živjeti ili raditi. Zahtjev možete podnijeti također i iz inozemstva. Za postupak priznavanja inozemnih kvalifikacija i diploma u većini slučajeva su vam potrebni ovjereni prijepisi svjedodžbi i prijevod ovlaštenog prevoditelja ili sudskog tumača u zemlji porijekla ili inozemstvu (službeni popis ovlaštenih prevoditelja i sudskih tumača u Njemačkoj možete pronaći na internetskoj stranici www.justizdolmetscher.de).

Ovjereni prijepis svojih dokumenata možete u većini slučajeva dobiti u uredima za prijavu boravka ili kod crkvenih institucija.

VAŽNA NAPOMENA!

Raspitajte se u nadležnoj službi koja vam je dokumentacija potrebna i u kojem obliku ste ju dužni dostaviti (na primjer u originalu, kao ovjereni prijevod ili ovjereni prijepis).

Informacije možete dobiti

Direktno:
■ Savjetovalište mreže IQ (Integracija putem kvalifikacije)
■ Savjetovalište za odrasle doseljenike o pitanjima migracije
■ Migracijske službe za mlade

Putem interneta:
■ www.anerkennung-in-deutschland.de
■ www.bmbf.de
www.bmas.de
■ www.anabin.de
■ www.netzwerk-iq.de
■ za neregulirana zanimanja u kojima se traži visoka stručna sprema:
www.kmk.org/zab/zeugnisbewertungen.html
■ Savezna agencija za rad: www.arbeitsagentur.de
■ Službeni popis tumača i ovlaštenih prevoditelja:
www.justizdolmetscher.de

Na broj telefona:
■ Dežurna telefonska linija Saveznog ureda za migraciju i izbjeglice:
+49 30 1815 -1111

#2 Savjetovanje za izbor zanimanja, posredovanje u izobrazbi i zapošljavanju

Pronalazak odgovarajućeg radnog mjesta ili mjesta izobrazbe nije uvijek jednostavno. U nastavku teksta pronaći ćete neke korisne informacije za savjetovanje o poslovnoj karijeri te za pronalaženje odgovarajućeg mjesta izobrazbe ili radnog mjesta.

Kako biste u Njemačkoj pronašli odgovarajući posao, morate pokazati samoinicijativu. Informativni centar za zapošljavanje (BIZ) u okviru Agencija za rad nudi vam detaljne informacije o raznim zanimanjima u Njemačkoj, poslovima i traženim kvalifikacijama. Osim toga, zaposlenici Agencije za rad pružit će vam savjetovanje i pomoć u traženju odgovarajućeg mjesta izobrazbe ili radnog mjesta.

Agencije za rad postoje na području cijele Njemačke. Raspitajte se koja je agencija regionalno nadležna za vas. Kod traženja agencije od koristi vam mogu biti podaci s internetske stranice Savezne agencije za rad www.arbeitsagentur.de, pod rubrikom ‘Kontakt/Anschriften der Agenturen vor Ort’ (Kontakt/Adrese agencija prema lokacijama).

VAŽNA NAPOMENA
U Njemačkoj se izobrazba za mnoga zanimanja (osobito u obrtničkom i gospodarskom sektoru) stječe u okviru dvojnog sustava: To znači da se obrazovanje istovremeno provodi kroz praksu u samom poduzeću kao i kroz teoriju u strukovnoj školi.

Traženje posla putem oglasa u dnevnim novinama i na internetu

Ponude za otvorena radna mjesta često se objavljuju u dnevnim novinama. Oglasi za radna mjesta najčešće se objavljuju u izdanjima od srijede i subote. U sljedećim novinama možete primjerice pronaći veliku ponudu radnih mjesta u više regija:

■ Süddeutsche Zeitung
■ Frankfurter Allgemeine Zeitung
■ Frankfurter Rundschau
■ Die Zeit
■ WILA Arbeitsmarkt

Oglasi za radna mjesta također se mogu pronaći i na internetu gdje postoje različiti portali s ponudom slobodnih radnih mjesta koji vam mogu pomoći u traženju posla prema vašim kvalifikacijama i/ili prema određenoj regiji.

Neke internetske stranice imaju mogućnost prosljeđivanja obavijesti putem e-pošte kada je objavljen novi natječaj za radno mjesto koje odgovara vašem profilu. O ponudama radnih mjesta možete se informirati i direktno kod poslodavaca u vašoj regiji na njihovim službenim stranicama na kojima se oglasi za radna mjesta najčešće nalaze u izborniku ‘Posao’ ili ‘Karijera’.

Dodatna mogućnost traženja posla je ako predate oglas za objavu u novinama pod rubrikom ‘Zamolbe za posao’ ili ako na internetskom portalu za posredovanje poslova kreirate vlastiti profil. Unutar profila možete navesti i opisati svoje stručne sposobnosti i kvalifikacije prema kojima tražite određeni posao.

SAVJET
Obratite se direktno potencijalnim poslodavcima i zatražite osobni kontakt.

VAŽNA NAPOMENA!

Oprez: Ponekad se na internetu i u dnevnim novinama objavljuju oglasi koji se ne mogu smatrati ozbiljnima (na primjer za poslove koji se rade od kuće). Stoga se dobro raspitajte o kakvom se poslu radi prije nego što potpišete ugovor o radu.

Prijava na natječaj za radno mjesto

Za uspješno traženje radnog mjesta važna je prijava u kojoj navodite svoje stručne kvalifikacije i radno iskustvo. Poslodavci u pravilu očekuju pisanu prijavu na natječaj koja uključuje uvodni dopis, životopis (najčešće s fotografijom i potpisom), svjedodžbe i dokaze o radnom iskustvu kako bi se mogle adekvatno procijeniti vaše kvalifikacije.

Svjedodžbe i ostale važne dokumente trebate priložiti na njemačkom jeziku. Sve češće su moguće također i online prijave na natječaj za određeno radno mjesto. Uvijek se točno informirajte koji oblik prijave očekuje poslodavac.

Uz prijavu se dostavlja:
■ dopis (pismo)
■ potpisani životopis s fotografijom (u obliku tablice ili tekstualnom obliku)
■ svjedodžbe, preporuke, dokazi o radnom iskustvu (prevedeni na njemački jezik)

SAVJET
Agencija za rad nudi odgovarajuće obuke u svrhu prijava na natječaje. Na obuci ćete naučiti kako se piše prijava za posao i što sve ona mora sadržavati.

Informacije možete dobiti

Direktno:
■ Agencija za rad
■ Savjetovalište za odrasle doseljenike o pitanjima migracije
■ Migracijske službe za mlade

Putem interneta:
■ Savezna agencija za rad: www.arbeitsagentur.de iwww.planet-beruf.de
■ Savezno ministarstvo rada i socijalne skrbi: www.bmas.de
■ Informacije u vezi s obrazovanjem: www.ausbildung.net
■ Informacije u vezi s radom u Njemačkoj: www.ba-auslandsvermittlung.de, podizbornik ‘Deutschland’ (zastavica)
■ Portal za posredovanje zapošljavanja Agencije za rad:
www.jobboerse.arbeitsagentur.de
■ Internetski portali za posredovanje zapošljavanja:www.stepstone.de,
www.jobrapido.dewww.monster.de
■ Informacije u vezi s postupkom prijave na natječaj za radno mjesto:
www.bewerbungsdschungel.de

Svi linkovi su originalni i direktno se odavde može ući samo kliknete na adresu stranice koja Vas interesuje.

izvor/Kus/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)