Home / Vijesti / Svijet / Još jedan europski grad zabranio vožnju dizelašima

Još jedan europski grad zabranio vožnju dizelašima

U Oslu će biti zabranjeno prometovanje automobila koja voze na dizelsko gorivo najmanje dva predstojeća dana u nastojanju da se smanji povećano zagađenje zraka, a potez je razgnjevio vozače koje je država prije nekoliko godina poticala na kupnju dizelaša.


Zabrana, o kojoj je informacija objavljena u nedjelju navečer, na snagu će stupiti u utorak i odnosit će se na prometovanje gradskim prometnicama, ali ne i na državnim autocestama.

U četvrtak se očekuju bolji atmosferski uvjeti i ukidanje zabrane. Vozači koji je se ne budu pridržavali odredbe morat će platiti globu u iznosu od 166 eura.

Prvi je put da Oslo primjenjuje ovakvu vrstu zabrane nakon što su se članovi gradskog vijeća, a čine ih laburisti i članovi stranke Zelenih, u veljači 2016. načelno složili o spomenutoj mjeri.

Dizelski automobili emitiraju manje ugljičnog dioksida, no u zrak ispuštaju više dušikova dioksida.

“Ne možemo ovdje u Oslu od djece, starijih osoba i onih koji imaju respiratorne probleme očekivati da ostanu ‘zabarikadirani’ u kućama jer je preopasno udisati zrak kad iziđu vani”, kazao je gradski vijećnik Lan Marie Nguyen Berg norveškim medijima.

Brojne je vozače razgnjevila ovakva odluka jer su ih 2006. norveške vlasti poticale na kupnju dizelskih automobila, koji su tada smatrani boljim izborom za okoliš od benzina.

Izvor/hina/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)