Home / Vijesti / Svijet / Idilično njemačko selo poziva bih bračne parove da dosele

Idilično njemačko selo poziva bih bračne parove da dosele

Dužnosnici njemačkog sela pozivaju sve zainteresirane mlade bračne parove da dođu sa djecom i nasele ovo mjesto gdje će imati miran i lagodan život.


Zbog sve starije populacije mnoga manja mjesta u Njemačkoj, među kojima je i selo Ottenstein na sjeveru Njemačke, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika.

Kako piše Financial Times, njemačke vlasti posljednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih obitelji iz drugih zemalja kako bi riješili sve izraženiji problem starenja, prenosi Večernji list.


Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine bit će smanjen na 74,5 milijuna.

Postotak Nijemaca do 15 godina mogao bi pasti na 13 posto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svijetu. Broj osoba u Njemačkoj iznad 60 godina, prema procjenama, mogao bi porasti sa 27 na 39 posto.

– Demografske promjene su jedan od najvećih izazova Njemačke – rekao je ranije ove godine Wolfgang Schäuble, ministar za financije.

Njemačke vlasti smatraju kako bi prihvatanjem mladih bračnih parova s djecom mogli bar donekle riješiti problem u vezi sa sve starijim stanovništvom.

I na internet stranici Njemačke ambasade u Sarajevu stoji da Gradska uprava sela Ottenstein / Okrug Holzminden zaista poklanja općinske parcele mladim obiteljima sa djecom. Međutim, ove obitelji moraju u periodu od tri godine graditi na parceli i snositi troškove priključaka koji nisu beznačajni (priključak za vodu, kanalizaciju, struju, plin, telefon, pristupni put itd.).

Uostalom, izgradnja kuće u Njemačkoj kao i troškovi života generalno-nisu jeftini. U Ottensteinu i okolini (posebno u Bad Pyrmontu) ima mnogo slobodnih radnih mjesta (npr. u oblasti medicinske njege, gastronomije i zanatstvu).

Ipak, ovdje također važi pravilo da se radna dozvola može izdati samo u slučaju ako se stečena diploma o završenoj stručnoj spremi u BiH prizna u Njemačkoj. Šanse za radno mjesto ima u pravilu samo ona osoba koja ima dobro znanje njemačkog jezika.

Izvor/hercegovina.info/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)