Home / Vijesti / BiH / Blokada izdavanja BiH pasoša?

Blokada izdavanja BiH pasoša?

Nadležni upozoravaju kako bi procedura izdavanja pasoša mogla uskoro biti blokirana, jer pasoških knjižica u rezervi nema.


Na proljeće iduće godine u Bosni i Hercegovini moglo bi doći do blokade u izdavanju pasoša. Tada ističe ugovor s postojećim isporučiteljima pasoških knjižica, a s novima nije potpisan ugovor.

Izvršne vlasti obećavaju kako će voditi računa da deblji kraj ne izvuku građani. Nadležni upozoravaju kako bi procedura izdavanja pasoša mogla uskoro biti blokirana.

Pasoši se izrađuju tek nakon podnošenja zahtjeva, a knjižica u rezervi, nema. „Da smo imali priliku da stvorimo zalihu određenih pasoških knjižica ne bi došli u ovu situaciju kakvu jesmo“, rekao je Edim Nesimi, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta BiH.

U martu iduće godine se okončava ugovor sa postojećim isporučiocem pasoša. Nova firma nije izabrana, a prvi tender je poništen, dok su na drugom uslijedile žalbe.

O tome se čeka odluka nadležnog tijela, ali već se spekuliše kako će uslijediti novi prigovor onih koji ne dobiju taj posao. Izvršne vlasti obećavaju, naredne sedmice aktivnije se uključuju u problem. „Ne smijemo doći nikako u poziciju da se napravi vakuum u kojem neće biti obrazaca pasoša, što bi nanijelo direktnu štetu građanima“, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Pod lupom i ostali identifikacioni dokumenti.

Odranije su pod lupom i drugi bosanskohercegovački identifikacioni dokumenti. Izdavanja pasoša sada, te ranije vozačkih dozvola ili ličnih karata bilo je predmet istraga, afera ili priča u Bosni i Hercegovini.

Revizori su svojevremeno ukazali na to da je desetogodišnji ugovor o isporuci ličnih karata i vozačkih dozvola, vrijedan 50 miliona evra, štetan za državu. Bivši šef bh. Agencije za identifikacijske dokumente zbog toga je pod istragom tužilaštva.

Novo rukovodstvo traži izmjenu štetnih odredbi tog ugovora i političku podršku Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. „Moraju se utvrditi određeni pregovarački osnovi, mora se usvojiti ono što smo mi primijetili kao nedosljednosti u ugovoru i kao eventualne probleme koji mogu nastati“, kazao je Nesimi.

Za opoziciju strožiji zakon o javnim nabavkama pod koji spadaju i pasoši, te pojačana kontrola procedura i poštivanje tendera, samo može donijeti korist društvu. „Postoje određeni izračuni koji kažu da se godišnje na javnim nabavkama izgubi negdje od 600 do 800 miliona konvertibilnih maraka“, kaže Damir Bećirović, zastupnik u Parlamentu BiH (Demokratska fronta).

Moguća materijalna šteta koja je ranije nastala u izradi ličnih karata, te poništenje tendera za isporuku pasoša vežu se za istu firmu. Građanima ostaje čekati ishod priče o izdavanju pasoša. (Al Jazeera)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)