Home / Vijesti / BiH / Rafinerija Brod: gubitak 284 milijuna eura

Rafinerija Brod: gubitak 284 milijuna eura

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu nastavlja gomilati gubitke koji sada premašuju iznos od 280 milijuna eura, a u njenim se pogonima istodobno bilježi stalno smanjenje količine prerađene nafte, podaci su iz revizorskog izvještaja o poslovanju, čije je dijelove prenio specijalizirani portal Capital.

Prema objavljenim podacima, u prvih devet mjeseci ove godine brodska rafinerija, koja je u vlasništvu ruskog “Zarubežnjefta”, zabilježila je gubitak od 37,9 milijuna konvertibilnih maraka (19,3 milijuna eura), što je za čak 28,2 milijuna KM (14,4 milijuna eura) više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.Time je akumulirani gubitak rafinerije dosegnuo ukupni iznos od 557,5 miljuna KM (284 milijuna eura).

Prihodi rafinerije od siječnja do kraja rujna gotovo su prepolovljeni u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i iznosili su 78,7 milijuna KM (40,2 milijuna eura).

U prvih devet mjeseci 2015. godine rafinerija je zabilježila prihod od 144,2 milijuna KM (73,7 milijuna eura).

Rafinerija je ove godine smanjila i broj zaposlenih pa je u ovoj godini u njoj bilo zaposleno 985 radnika, dok ih je prošle godine bilo 1158.

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH pokazuju kako u protekle tri godine kontinuirano pada uzvoz sirove nafte u BiH, koja se može preraditi jedino u Bosanskom Brodu, pa je jasno kako pogoni tamošnje rafinerije u tom razdoblju konstatno smanjuju proizvodnju.

Tako je 2013. godine u BiH uvezeno nešto više od milijun tona sirove nafte u vrijednosti od oko 613 milijuna eura.

Godinu kasnije uvoz je pao na 953 tisuće tona, u 2015. iznosio je 888 tisuća tona, a zaključno s krajem listopada ove godine u BiH je uvezeno 695 tisuća tona sirove nafte u vrijednosti od oko 198 milijuna eura.

izvor/SEEbiz/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)