Home / EU / Slovenska država kreće u boj za očuvanje uticaja u Petrolu
petrol_slovenija_poslovnidnevnik-ba

Slovenska država kreće u boj za očuvanje uticaja u Petrolu

Za tačno tri posto udjela (dionica) Petrola, koje od juče prodaje državna Nova ljubljanska banka, natjecat će se država koja želi sačuvati svoj uticaj u tom energetskom preduzeću.




Ali, ako ponude podnesu i neki drugi privatni investitori, koji su u protekle dvije godine ojačali položaj u Petrolu, očekivati je bitku za prevlast, izvještava Delo.

NLB je u skladu s najavama ponovila natječaj za prodaju svojih dionica u Petrolu. Ovaj put umjesto polovine, prodaje cjekupni 3-postotni udio ili ukupno 63,183 dionica tvrtke, koje su, prema jučerašnjem berzanskom kursu, vrijedne oko 19,6 miiona €. Potencijalni kupci mogu poslati ponude do 15. decembra.

Naajveća slovenska banka se za ponavljanje poziva za prodaju navodno odlučila zbog velikog interesa prilikom prvog poziva, što se očekuje i ovaj put kada je u igri duplo više dionica. Kako je moguće saznati, ponudu za kupnju u ime države dao je Slovenski državni holding (SDH).

Država koja preko SDH-a i Kapitalske družbe ima 29-odostotni udio u Petrolu navodno želi zadržati trenutni učinak. Zajedno s NLB-om na taj način će imati manje od 33 posto udjela, te neće preći prag preuzimanja, što bi zahtijevalo objavljivanje ponude za preuzimanje.

Kupnja dionica Petrola navodno će se finansirati sredstvima iz budžeta.

 

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)