Home / Vijesti / ŠANSA Nijemci traže 700.000 radnika, evo kolike plaće nude
triple_win_de poslovnidnevnik.ba

ŠANSA Nijemci traže 700.000 radnika, evo kolike plaće nude

Njemačkoj su trenutno najpotrebniji radnici u socijalnoj skrbi, maloprodaji i pripremi i dostavi hrane, kao i građevinarstvu. Da njemački poslodavci traže radnike iz Srbije, kao i sa čitavog prostora bivše Jugoslavije, potvrđuje za naš list Kadrija Mehmedović, predsjednik udruženja povratnika “reintegracije” .


– Njemački poslodavci su skloni više plaće ljude iz Srbije i iz regije. Najtraženiji su građevinski radnici, koji su plaćeni između 1.800 i 2.300 eura mjesečno bruto. Dakle, za soboslikare, fasadere, keramičare, tesare, zidare i pomoćne radnike na građevini minimalna bruto satnica ide do 12,5 eura. Za radnike u maloprodaji iu ugostiteljstvu, kao što su kuhari, pekari, pica-majstori, prodavači u trgovinama i kioscima brze hrane, minimalna satnica je devet eura, tako da radnici na ovim poslovima zarađuju u prosjeku 1.500 eura mjesečno bruto – kaže on.

Nijemci također, dodaje naš sugovornik, traže njegovatelje, medicinske sestre, medicinske tehničare, liječnike … Plaće liječnika se kreću između 3.000 i 4.000 eura mjesečno bruto, a njega lica se plaća u prosjeku 1.900 eura. U Njemačkoj su sada uveli značajnu novinu, pa se njegom starijih osoba mogu baviti radnici nemedicinske struke, s tim što moraju proći obuku od tri mjeseca u bolnici ili zdravstvenim centrima kod nas, koju bi zatim u Njemačkoj nastavili u trajanju od šest mjeseci, i naravno potreban je B1 razinu poznavanja jezika, za što je dovoljno šest mjeseci učenja. Sada neko sa srednjom školom može proći obuku i radi ako želi.

Zanimanje Plaća (bruto)

Liječnik specijalist 3.000-4.000
Skrbnici 1900 do 2 tisuća
Moleri 1800 – 2300
Fasaderi 1800 – 2300
Keramičari 1800 – 2300
Tesari 2.000
Kuhari 1.500
Prodavatelji 1.500

Do posla u Njemačkoj u tri koraka!

1. Posao tražite preko službe za zapošljavanje stranaca u Njemačkoj ili praćenjem natječaja koje objavljuju, kao i preko rodbine i prijateljskih veza.

2. Budući poslodavac podnosi zahtjev za dobivanje radne dozvole i taj dokument se predaje njemačkom konzulatu da biste dobili ulaznu vizu.

3. Dobivate radnu dozvola na tri godine s mogućnošću dobivanja stalnog boravka.

Liječnici moraju dobro znati jezik, ostali po potrebi

Za većinu poslova medicinske struke neophodan je B1 razinu poznavanja njemačkog jezika, a za liječnike specijaliste C1. Da biste nostrifikovali diplomu, potreban je razina B2. Od 2016. godine, za radnike s prostora bivše Jugoslavije koji u Njemačku ulaze kao pomoćni radnici nije potrebna ni stručna ni jezična diploma, već znanje jezika na razini A2. Primjerice, ako ste električar, dovoljno je govoriti njemački tako da možete se sporazumom s klijentima na osnovnoj razini.

Izvor/kurir.rs/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)