Home / Vijesti / BiH / Grupacija Prevent kupila zagrebačku tvornicu kablova Elka

Grupacija Prevent kupila zagrebačku tvornicu kablova Elka

Kompanija Prevent, koja je u vlasništvu bosanskohercegovačkog poduzetnika Nijaza Hastora, postaje novi vlasnik zagrebačke tvornice kablova Elka.


Time će Elka postati druga kompanija iz Hrvatske koja vlasnički ulazi u grupu Prevent, koja je još od prije devet godina i vlasnik kompanije AD Brodovi iz Solina.

Formalni preuzimač Elke je Tvornica kablova Tomislavgrad (TKT), koja je u sastavu grupe Prevent od proljeća prošle godine. TKT je u sastav Preventa ušao kao firma koja je dugo bila u stečaju, a samo godinu i pol nakon toga službeno je preuzela Elku.

Doduše, Adnan Teletović, direktor TKT-a, još ne govori o akviziciji, već da je “Tvornica kablova Tomislavgrad”, članica grupe Prevent, počela strateški sarađivati s tvornicom Elka.

Konačni oblik saradnje precizirat će se u idućih šest mjeseci, no kako prenosi poslovni list Lider kupoprodaja je gotova stvar.

O cijeni ove akvizicije još uvijek s eništa ne zna, osim da će većinski vlasnik Elke, varaždinska firma Cotra, biti isplaćivana u ratama čiji će konačni iznos zavisiti o rezultatima budućeg poslovanja.

Prevent je međunarodna korporacija sa sjedištem u njemačkom gradu Wolfsburgu, odakle je 1999. dio proizvodnje za njemačku autoindustriju proširila i na Bosnu i Hercegovinu. U BiH djeluje pod imenom Prevent BH, pod čijim se okriljem od početnih 50 radnika zaposlenih na proizvodnji autopresvlaka razvio do trenutno 6.500 zaposlenika na 15 lokacija.

Ukupno grupa Prevent zapošljava više od 13.000 ljudi na 36 lokacija u svijetu.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)