Home / Vijesti / BiH / Od danas svi Bosanci slobodno se mogu zaposliti u Sloveniji (VIDEO)

Od danas svi Bosanci slobodno se mogu zaposliti u Sloveniji (VIDEO)

Republika Slovenija i BiH ojačale su svoju saradnju u pogledu zapošljavanja bh.državljana u ovoj zemlji. Današnjom dopunom postojećeg sporazuma o zapošljavanju omogućena je veća socijalna i pravna sigurnost radnika iz BiH, kojih je u Sloveniji oko 29 hiljada.

Sporazum o zapošljavanju naših držvaljana u Republici Sloveniji, potpisan je još 22.juna 2011.godine. U međuvremenu Slovenija je mijenjala svoje radno zakonodavstvo, pa je izmjena sporazuma dvije države o zapošljavanju u Sloveniji bila neophodna.


“Ovim sporazumom se nastojala zaštititi prava bh.državljana, čije zakonito zapošljavanje u Sloveniji omogućava ostvarivanje njihovih prava po osnovu radnog zakonodavstva,” ističe Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

U Sloveniji danas živi i radi oko 29 hiljada bh.državljana i bilježi se vrlo pozitivan trend.

“To je posljedica ugodnih privrednih kretanja u Republici Sloveniji i u BiH. Dopuna postojećeg sporazuma unosi veću socijalnu i pravnu sigurnost radnika iz BiH. To je najveća vrijednost ovog sporazuma,” poručilis u iz Ministarstva rada, porodice, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije.

Za rad u Sloveniji u protekle četiri godine izdato je preko osam hiljada radnih dozvola za državljane BiH, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“Ovim sporazumom se našim državljanima koji rade u Sloveniji daje jedna sigurnost, veća transparentnost prilikom zapošljavanja. Npr. naši državljani koji rade kod određenih biznismena, poslodavaca u Sloveniji po ovom sporazumu, mogu dati otkaz a da ne gube radnu dozvolu, da mogu poslije ponovo tražiti zaposlenje,” poručuje Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH

Pogledajte:

Sporazum doprinosi i razvoju međudržavne saradnje u oblasti rada i zapošljavanja, podstiče mobilnost radne snage, zapošljavanja, te kontrolu tržišta rada.

izvor/Agencije/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)