Home / After Work / Ovo su najskuplji čajevi na svijetu

Ovo su najskuplji čajevi na svijetu

Većini ljudi omiljeni topli napitak tokom zimskih dana je čaj. Bogata aroma, pozitivan učinak na zdravlje i smanjenje stresa, kao i pomoć kod kontrole težine, čine ovaj napitak toliko popularnim u gotovo svim zemljama svijeta.

Zbog raznovrsne ponude čajeva, koji se mogu naći u trgovinama, u njemu možemo uživati svakog dana, ali, vjerovatno, mnogi nisu znali da postoje i čajevi zbog kojih bismo morali podići kredit ili prodati bubreg da bismo popili samo jednu šolju ovog napitka. Ovo su najskuplji čajevi na svijetu.

1. Da Hong Pao:

Ovaj čaj je legendaran, jer priča o njemu seže još iz 18. vijeka, a nastavlja se i danas. Postoji više vrsta tog čaja, a ova o kojoj je u ovom tekstu riječ je najskuplja na svijetu. Naime, kineska vlada prodala je 1998. godine vrećicu ovog čaja na aukciji za nevjerovatnih 900.000 dolara, što bi odgovaralo cijeni od oko 1.250.000 dolara za kilogram. Pošto je za jednu šolju ovog napitka potrebno 2,5 grama znači da jedan čaj Da Hong Pao košta čak 3.125 dolara. Mnogi se pitaju šta je to posebno kod tog čaja za koji bi morali podići kredit da bi popili samo jednu šolju? Nekoliko kineskih Vladinih zvaničnika tvrdi da se njegov bogati cvjetni okus zadržava u ustima i nekoliko minuta nakon ispijanja.

2. Panda Dung Tea:

Ljubitelji Kopi Luwak kafe, najskuplje kafe na svijetu, dobili su konkurenciju i među onima koji obožavaju čaj. Pande koje se hrane isključivo divljim bambusom koriste kako bi njihov izmet služio kao organsko gnojivo za biljke ovog čaja. Pošto apsorbuju samo 30 odsto hranjivih sastojaka iz hrane, veliki dio ostaje neprobavljen pa dio tih sastojaka završi i u listićima čaja. Iako ne zvuči baš privlačno, navodno ova vrsta čaja ima mnoge pozitivne učinke na organizam onih koji ga piju. Da bi uživali u okusu ovog neobičnog čaja treba izdvojiti oko 200 dolara za jednu šolju.

3. Yellow Gold Tea Buds:

Sa cijenom od oko 105 dolara za 50 grama, od kojih se može dobiti 20 šolja, ovaj čaj je skup, ali i lijep kao nakit. Listovi čaja obojeni su pravim 24-karatnim zlatom. Može biti kupljen jedino u Singapuru, a beru ga samo na jednoj planini na svijetu, samo jedan dan u godini i samo sa krajnjeg vrha drveta. Kako bi sve bilo u skladu s nazivom i izgledom ovog čaja, beru ga samo s posebnim zlatnim makazama. Nakon toga se suši na suncu, a zatim ga stavljaju u posebne spremnike kako bi se listovi čaja zagrijali, zbog čega dobiju žućkastu boju i cvjetni okus. Poslije slijedi bojenje listićima zlata, ali ne kako bi čaju dalo luksuzan izgled, nego zbog vjerovanja da zlato povoljno djeluje na organizam.

4. Tie Guan Yin:

U pitanju je najkvalitetnija verzija kineskog Oolong čaja, koji potiče iz 19. vijeka iz provincije Fuđen. Ime je dobio po kineskoj boginji milosrđa. Cijena kilograma ovog čaja je 3.000 dolara. Ovaj čaj se bere u proljeće i jesen, često ima voćnu aromu, a ponekad čak i okus trešnje.

5. Gyokuro:

Iako ga kategorišu kao Sencha čaj zbog načina proizvodnje, Gyokuro čaj se uzgaja drugačije od ostalih Sencha čajeva. Kod uzgoja, lišće ovog čaja pokrivaju kako bi bilo zaštićeno od sunca posljednje dvije sedmice prije branja. To uzrokuje porast aminokiselina u lišću i tako čaju daje slađi okus i posebnu aromu. Proizvode ga u Japanu, u pokrajini Uđi. Oni koji žele da uživaju u okusu i aromama koje nudi, moraju da plate oko 65 dolara za 100 grama ovog čaja.

Legenda

Prema legendi, kineski car Šen Nong otkrio je tajnu pripreme čaja na jednom od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta 2737. godine p.n.e. Kada je htio prokuvati malo riječne vode u posudi na vatri, vjetar mu je donio list sa stabljike čaja koja je rasla u blizini. Voda u posudi je promijenila boju i do careva nosa je došao nepoznati miris. Radoznalo je otpio nekoliko gutljaja i oduševio se aromom, a ubrzo je osjetio osvježenje i umor od lova je nestao.

Ipak, pretpostavlja se da su prvi svakodnevni uživatelji čaja bili budistički sveštenici koji su ga koristili kao napitak koji pospješuje duševni mir i meditaciju. Zbog toga je čaj prvo bio uzgajan u vrtovima budističkih samostana, prenose nezavisne.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)