Home / Vijesti / BiH / Pljačka BH kompanija- Državni kapital u Energopetrolu hrvatska Ina kupuje za manje od 4 miliona KM

Pljačka BH kompanija- Državni kapital u Energopetrolu hrvatska Ina kupuje za manje od 4 miliona KM

Pljačka bh.kompanija: Državni kapital u Energopetrolu hrvatska Ina kupuje za manje od 4 miliona KM

Hrvatska naftna kompanija Ina ponudila je danas nešto više od četiri miliona KM za 33 posto dionica Energopetrola, koje su u vlasništvu Vlade FBiH i malih dioničara. Rok važenja punude je 28 dana, piše Patria.

Ina je vlasnik 67 posto dionica Energopetrola, 20 posto dionica je u vlasništvu Vlade FBiH a 13 posto u vlasništvu malih dioničara. Ova hrvatska naftna kompanija sada je ponudila da kupi taj preostali paket dionica u bivšem bh. naftnom gigantu, nakon čega bi postala 100 postotni vlasnik Energopetrola.

A, Ina za dionice Energopetrola nudi tek 2,30 KM po dionici, ili 18,40 posto od nominalne vrijednosti dionice Energopetrola. Pojednostavljeno, za 1.812.664 dionica u Energopetrolu koje su vlasništvu Vlade FBiH i malih dioničara, Ina nudi tek 4.169.127 KM.

Hrvatska naftna kompanija prije toga preuzela je 33,5 posto vlasništva u Energopetrolu od svog mađarskog partnera MOL-a. Nakon toga je i zvanično postala većinski vlasnik Energopetrola i najveći pojedinačni distributer naftnih derivata u BiH – Ina u BiH posjeduje 101 benzinsku pumpu u maloprodaji.

Zanimljivo je da je Ina dionice od MOL-a kupila mimo berze. Uz pomoć jedne sarajevske brokerske kuće i to za svega nešto više od pola miliona KM. MOL je za 33,5 posto vlasništva u Energopetrolu 2006. godine platio 36 miliona KM, a sada je te dionice prodao za nešto više od 500.000 KM.

Mnogo je nepoznanica oko uloge Ine na tržištu BiH. Ugovor koji je potpisan između Vlade FBiH i hrvatsko-mađarskog konzorcija Ina-MOL od početka nije poštovan. Konzorcij u Energopetrol nije uložio novac za koji se obavezao ugovorom. Umjesto investicija nekad najjaču bh. naftnu kompaniju opteretili su novim dugovima.

Dugovanja Energopetrola do danas su narasla na oko 115 miliona KM iznad vrijednosti kapitala kompanije.

Federalna televizija objavila je prošle sedmice da su bivši predsjednici Uprave Ine Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zolt Hernadi pod istragom Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije Energopetrola. Tužilaštvo istragu vodi i protiv bivše uprave Energopetrola, te nekih ljudi iz Vlade FBiH iz tog perioda.

Konzorciji Ina-MOL dokapitalizovao je Energopetrol 2006. godine, a već 2009. Finansijska policija je Tužilaštvu Kantona Sarajevo uputila izvještaj o počinjenim krivičnim djelima tokom dokapitalizacije.

izvor/Patria/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)