Home / Vijesti / BiH / Ponovo izjašnjavanje o Akcizi 15 pfeninga na gorivo

Ponovo izjašnjavanje o Akcizi 15 pfeninga na gorivo

Ostaje nam da vidimo da li će se iz trećeg puta uspjeti nametnuti sporne Akcize koje bi ionako slabu privredu Bosne i Hercegovine bacile na koljena sa povećanjem troška od gotovo 10 posto na gorivo.

Ovo bi bilo katastrofalno za neke djelatnosti gdje je udio goriva ključan u poslovanju tako da bi ,električna energija poskupjela, prevozi poskupjeli ,robe poskupjele sve to za iznos cca 10% cijene goriva.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati Prijedlog izmjena zakona o Akcizama.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je izjašnjavanje o utvrđivanju novog roka za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Ovako definiran dnevni red je zbog toga što su članovi Komisije za budžet i financije Predstavničkog doma odgodili na jučerašnjoj sjednici, drugi put, izjašnjavanje o ovim zakonima koji se tiču povećanja akciza na naftu i naftne derivate.

Sredstava od tih akciza trebala bi biti utrošena na izgradnju cesta i autocesta. Akcize na naftu i naftne derivate bile bi povećane za 15 feninga, odnosno 10 feninga namijenjeno je za izgradnju autocesta, a pet feninga za izgradnju ostalih cesta.

 

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)