Home / Vijesti / BiH / Otvorena obnovljena Klinika za ortopediju i traumatologiju u Sarajevu

Otvorena obnovljena Klinika za ortopediju i traumatologiju u Sarajevu

Uz pomoć Svjetske banke i Vlade Federacije BiH obnovljena je Klinika za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

beep -Poslovnidnevnik.ba
beep -Poslovnidnevnik.ba

Sarajevo, 27.07.2016. – U okviru najvećeg projekta energetske efikasnosti u Bosni Hercegovini, (Bosnia Energy Efficiency – BEEP), koji ima za cilj pokazati prednosti energetske efikasnosti implementirane su mjere energetske efikasnosti na objektu na kojima se intenzivno radilo u protekla četiri mjeseca. Realizacija mjera energetske efikasnosti podrazumijevala je termoizolaciju fasade sa EPS i XPS pločama (10 cm), zamjenu dotrajalih otvora sa novim otvorima koji imaju niži koeficijent prolaska toplote (Uw ≤ 1.1 W/m2C), kao i ugradnju ventila sa termostatskim glavama koji će omogućiti regulaciju potrošnje energije (322 komada).

beep-Poslovnidnevnik.ba
beep-Poslovnidnevnik.ba

“Radi se o najvećem projektu energetske efikasnosti u BiH (BEEP) ukupne vrijednosti 32 miliona američkih dolara, od čega Federaciji BiH pripada 19, 2 miliona američkih dolara”, izjavio je federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić na svečanoj ceremoniji upriličenoj tim povodom.

Navodeći da su radovi na Klinici završeni u predviđenom roku i u skladu s visokim standardima Svjetske banke naglasio je će tokom zimske sezone troškovi za energiju biti smanjeni.

“Utopljavanje fasade donijet će uštede od 110.000 KM na godišnjem niovu”, potvrdila je direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović izražavajući zadovoljstvo što je omogućeno da pacijenti imaju bolje uslove za boravak na Klinici, a osoblje bolje uslove za rad.

Dr. Sebija Izetbegović
Dr. Sebija Izetbegović

U protekla četiri mjeseca kompletirani su radovi na Klinici za ortopediju i traumatologiju radi postizanja energetske efikasnosti.

“Tri velike mjere su implementirane što znači da su ugrađeni svi novi otvori s nižim koeficijentom prolaska toplote, postavljena je termoizolacija debljine 10 centimentara i površine od oko 3.000 kvadratnih metara i ugrađeni su samoregulirajući ventili koji će pomoći ostvarenju ušteda”, rekao je voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH Mustafa Čopelj.

Pored tri objekta u tri klinička centra (Sarajevo, Mostar i Tuzla) u ovoj godini Federalno ministarstvo prostornog uređenja planira i implementaciju mjera energetske učinkovitosti za dodatnih 20 objekata i to 17 školskih i tri zdravstvene ustanove. Radi se o investicijama vrijednim više od 12 miliona KM.

O projektu:       

Bosna i Hercegovina prepoznala je značaj energetske efikasnosti, te je u cilju ostvarenja ekonomske održivosti projekata energetske efikasnosti i procesa pridruživanja Evropskoj uniji,  pristupila finansiranju projekta „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ (BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke, odnosno Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA). Riječ je o najvećem projektu energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovine u okviru kojeg će se u naredne tri godine investirati ukupno 32 miliona američkih dolara  od čega je Federaciji BiH dodjeljeno 19,23 miliona američkih dolara. Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem Implementacione jedinice projekta BEEP je odgovorno za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju Projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razvojni cilj BEEP-a je pokazati prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u objektima javnog sektora i podržati razvoj prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

U prvoj fazi realizacije projekta u 2016. godini u Federaciji BiH planirano je da se implementiraju mjere energetske efikasnosti (zamjena prozora, ugradnja termofasade, unaprijeđenje sistema grijanja…) u 23 javna objekta iz oblasti obrazovanja i zdravstva na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog kantona, te Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona. Uz unaprijeđenje komfora i uslova boravka u odabranim javnim objektima, očekuju se i značajne uštede u troškovima za energiju.

izvor/Press Via Media/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)