Home / Vijesti / BiH / Velika Kladuša: U penziju ispraćeno 57 bivših radnika Agrokomerca

Velika Kladuša: U penziju ispraćeno 57 bivših radnika Agrokomerca

U zasluženu i zarađenu penziju ove sedmice ispraćeno je 57 bivših radnika Agrokomerca. Rezultat je to intenzivnih pregovora koji su zadnjih nekoliko mjeseci vođeni između članova sindikata Agrokomerca, uprave preduzeća, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade FBiH.

Nakon što je uprava Agrokomerca uplatila oko 600.000 KM Federalnom zavodu PIO za doprinose, stekli su se svi preduslovi za penzionisanje dugogodišnjih uposlenika ovog nekadašnjeg prehrambenog giganta. Odlazak u dugoočekivanu penziju napokon je dočekalo 57 radnika Agrokomerca koji su sa nestrpljenjem iščekivali ovaj dan.

Prema kazivanju Mumina Pehlića, predstavnika sindikalna podružnice u Agrokomercu, prethodnih mjeseci se mnogo radilo kako bi se ovaj čin dogodio.

“Mi u Sindikatu smo uložili stvarno veliki napor kako bi se riješio ovaj problem. Priznat ću, bili smo jako skeptični da se može bilo šta uraditi. Međutim, iz uprave su nam obećali da će omogućiti da se u penziju pošalju svi oni koji koji za to ispunjavaju uslove, a to je 4. jula i ispunjeno, te su sva sredstva uplaćena od strane Agrokomerca”, istakao je Pehlić.

Poslovnidnevnik.ba
Poslovnidnevnik.ba

Svaki od 57 penzionera stekao je jedan od dva uslova za penzionisanje: navršenih 40 godina radnog staža ili 65 godina starosti za privremenu penziju.

Rasim Ogrešević proveo je 41 godinu u Agrokomercu i to kao rukovodilac Sektora prometa i ugostiteljstva u Agrokomercu.

“Evo nakon toliko vremena u jednoj firmi dočekao sam redovnu penziju i zaslužen odlazak u mirovinu. Još od decembra prošle godine Sindikat, resorno ministarstvo i Vlada FBiH izrazili su želju da zajedničkim snagama iznađemo rezervu iz svojih sredstava, te da pokušamo uplatiti za njihovo penzionisanje. Mukotrpno smo radili na tome i ovih dana smo postigli dogovor da se uplate obaveze za 57 ljudi i da oni idu u zasluženu penziju“, kazao je Ogrešević.

Sulejman Đogić radio je u Agrokomercu od 1981. do 2005. godine.

“Radio sam kao vozač u transportu. Penziju čekam od 2005. godine i jako sam sretan što je napokon regulisano ovo pitanje. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u nastojanjima da ostvarimo svoja prava”, istakao je Đogić.

Mejra Vilić provela je 20 godina Agrokomercu, zajedno sa svojim mužem.

“Radila sam u klaonici u cazinskom naselju Pjanići. Dugo smo čekali na ovaj trenutak i stvarno smo presretni”, istakla je Vilić.

Na skromnoj svečanosti koja je upriličena za bivše radnike, a sada penzionere Agrokomerca, uručeni su i prigodni pokloni.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)