Home / Ličnosti / Suprug nove britanske premijerke radi u kompaniji koja savjetuje kako izbjeći plaćanje poreza

Suprug nove britanske premijerke radi u kompaniji koja savjetuje kako izbjeći plaćanje poreza

Javnosti relativno nepoznat investicioni fond, u kojem je stariji izvršni direktor suprug novoizabrane britanske premijerke Therese May, jedan je od najvećih i najmoćnijih na svijetu s procijenjenom imovinom od 1,4 biliona (eng. trillion) dolara. Ovaj fond kontroliše i 20 milijardi dolara u akcijama Amazona i Starbucksa.

Nova premijerka je, između ostalih, navela i imena ove dvije kompanije u svom obećanju o suzbijanju izbjegavanja plaćanja poreza.

Fond Capital Group, čije je sjedište u Los Angelesu, posjeduje velike udjele u kompanijama kao što su Philip Morris International, Lockheed Martin i banka JP Morgan Chase, piše The Independent.

May radi i djeluje iz ureda u Londonu. Capital Group uveliko je profitirao od investicija u Amazon i Starbucks, a obje kompanije su pod istragom zbog neplaćanja poreza.

“Moramo pričati o porezima. Ne interesuje me da li je u pitanju Amazon, Google ili neka druga kompanija, morate davati i nešto zauzvrat. Imate dug prema stanovništvu, a taj dug isplaćujete kroz poreze”, kazala je buduća premijerka.

Nije poznato da li je Theresa May upoznata sa činjenicom da je njen suprug jedan od najznačajnijih investitora upravo u Amazon.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)