Home / Vijesti / BiH / Nakon udara na poslodavce: Nema novog zapošljavanja a ni povećanja BDP-a

Nakon udara na poslodavce: Nema novog zapošljavanja a ni povećanja BDP-a

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je Vladi FBiH dopis sa zahtjevom za stavljanje van snage ili odlaganje primjene izmjenjenog Pravilnika Zakona o porezu na dohodak.

Podsjećamo da je Vlada FBiH je prije sedam dana u Službenim novinama objavila izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak čime je ozbiljno ugrožen položaj radnika u FBiH, kao i ukupni broj zaposlenih. Neke od izmjena koje su uzburkale javnost su da će od 15. jula biti uvedena dodatna poreska opterećenja na topli obrok, regres i putne troškove. To znači da će od sada topli obrok iznad 8,5 KM bit oporezovan kao i regres veći od 400 KM.

Udruženje poslodavaca smatra da je to novi udar na poslodavce koji će se pogubno odraziti na radnike ali u Vladi FBiH nisu takvog mišljenja.

Tim povodom su danas u Sarajevu organizirali konferenciju za medije zajedno sa Savezom samostalnih sindikata BiH, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Vijećem stranih investitora te Privrednom komora FBiH i Agencijom za unapređenje stranih investicija FIPA-om, na kojoj su poručili da su otvoreni za socijalni dijalog, partnerski odnos te da nisu protiv ovakve odluke ali da se ona mora usaglasiti sa Zakonom o doprinosima i Zakonom o dohotku.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH podsjećaju da su usvajanju ovakvih mjera trebale prethoditi konsultacije socijalnih partnera do kojih nije došlo iako Vlada tvrdi drugačije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je rekao da traže zaustavljanje odluke do usaglašavanja socijalnih partnera.

“Mi smo u zadnjih godinu dana koliko se priča o Reformskoj agenda i o rasterećenju privrede, izloženi stalnom povećanju nameta poreskih obaveza prema poslodavcima, odnosno prema radnicima u kontinuitetu a ovo što se trenutno dešava je kap koja je prelila čašu. Ovo su dodatna opterećenja koja ili idu na teret poslodavaca ili će se preliti na radnike a sve u korist države i budžeta”, rekao je Smailbegović.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je kako su u protekloj godini uvedena nova opterećenja za poslodavce koja su usvojena ili se nalaze trenutnoj proceduri usvajanja, te da ovo nije problem samo ove vLade jer su I prethodne govrile o rasterečenjima privrede, ali stalno dolazi do novih opterećenja.

“Potpuno je jasno da je donesena mjera u potpunosti suprotna reformskoj agenda i ‘Reformskoj’ Vladi, to sve donosi novo opterećenje poslodavca i 10 mjera u nizu koja poskupljuje troškove poslovanja. Smanjuje se konkurentna sposobnost poslodavaca u FBiH koja i onako nije na nekom zavidnom nivou. Za posljedicu će imati to da se smanje ili plate zaposlenih ili broj zaposlenih, na taj način će se smanjiti potrošnja, a onda i potražnja za robama i uslugama drugih subjekata što direktno dovodi do pada BDP-a”, kaže Pandurević.

Sve ovo dovodi do jednog zaključka da neće doći do novog zapošljavanja u FBiH kako je Vlada najavljivala.

Na pitanje da li postoji veza između spomenutog pravilnika i kolektivnog ugovora Pandurević je kategorično odbio vezu.

“Regulisane su neke stvari kojih nema uopće u kolektivnom ugovoru i zaista je potpuno deplasirano obrazloženje da je to u bilo kakvoj vezi”, tvrdi Pandurović.

Podsjećamo da je federalna Ministarica finansija Jelka Miličević nedavno rekla kako je Pravilnik rezultat potpisanog i objavljenog Općeg kolektivnog ugovora, koji je objavljen prije desetak dana i samom njegovom objavom i stupanjem na snagu došlo je do različitog tumačenja, odnosno različitih odredbi u Zakonu o porezu na dohodak i tog Općeg kolektivnog ugovora.

Šta Vlada želi postići s ovom uredbom, Pandurević nema jasnu predstavu, zbog čega je hitno zatražena sjednica Ekonomsko socijalnog vijeća za 15.7.2016 godine.

Snježana Kopruner većinska vlasnica i direktorica kompanije GS-Tvornica mašina Travnik d.d. istakla je kako će uvođenjem ovakve mjere morati smanjiti investicije i zapošljavanja u svojoj kompaniji.

“U dosadašnjim godinama poslovanja mi smo na godišnjem nivou zapošljavali po 20 novih radnika, uvođenjem nove mjere to neće biti moguće. Mi svojim kupcima teško da ćemo moći objasniti uvođenje novih mjera, naše cijene su fiksne a dobit je od 5 do 7 posto koda je dobra godina. Jedino što nam na kraju preostaje jeste da samanjimo naše investicije i plaće našim radnicima. Ne želim da budem robovlasnik pa tako apeliram na Vlast da postavi realne okvire po kojima će se poslovati jer gubimo radnike, posao a tako i buduće investitore”, rekla je Kopruner.

Svi učesnici konferencije saglasni su u jednom a to je da se još jednom analiziraju izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak da bi domaća privreda mogla nesmetano funkcionisati ali sve u dogovor sa sindikatima i poslodavcima.

Pregled akata kojima su uvedena nova opterećenja za poslodavce, koja su usvojena ili se nalaze u procesu usvajanja :

1. Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak (,,SI. novine FBiH” broj 52/16) – Neoporezivi dio toplog obroka smanjen je sa 2% na 1% od prosječne neto plaće u FBiH; Smanjen neoporezivi dio regresa za godišnji odmor u visini od 50% prosječne plaće;

2. Zakon o porezu na dobit (,,SI. Novine FBIH” broj 15/16) – Ukidanje podsticaja za izvoznike, ukidanje podsticaja za zapošljavanje invalidnih osoba i smanjen podsticaj za investiranje sa 100 % na 50 % ;

3. Zakon o finansijskom poslovanju (,,SI novine Federacije BIH” broj 48/16) – Uvođenje naknade za banke u slučaju kompenzacije koja do sada nije postojala;

4. Uredbu o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila (,,sl. Novine FBIH” broj 9/16) – Povećana naknada za korištenje javnih cesta; Povećana nakanada za registraciju motornih vozila;

5. Izmjene Uredbe o uslovina i načinu plaćanja gotovim novcem („ Sl. Novine FBIH” broj 72/15 i 82/15) – Nameće se obaveza pologa pazara i uvođenje naknada za polog pazara;

6. Saglasnost na Tarifu revizorski usluga – Povećana cijena obavezne revizije poslovanja;

7. Izmjena Zakona o akcizama BiH

• uvođenje dodatne posebne akcize na bezalkoholna pića od 0,15 KM

• povećanje akciza na pivo od 0,15KM /I

• Povećanje akciza na naftu (sa 10 + 15 feninga po cijeni litra benzina)

8. Zakon o porezu na dohodak – Povećava se stopa poreza na platu;

9. Pravilnik o zbrinjavanju ambalažnog otpada – Povećava se naknada za odlaganje ambalažnog otpada;

10. Pravilnik o zbrinjavanju elektroničkog otpada – Povećava se naknada za odlaganje elektroničkog otpada;

 

izvor/Akta/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)