Home / Kompanije i Tenderi / WWDC 2016 -Inovacije iz Applea Novi operativni sistemi, aplikacija Home, korisniji 3D Touch…

WWDC 2016 -Inovacije iz Applea Novi operativni sistemi, aplikacija Home, korisniji 3D Touch…

U San Franciscu u ponedjeljak je održana Appleova Svjetska konferencija za developere (Worldwide Developers Conference – WWDC) na kojoj je predstavljeno nekoliko novih inovacija, a prije svega tu su novi operativni sistemi za iPhone/iPad, Mac, Apple Watch i Apple TV.

WWDC se održava jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem Apple svoje nove hardverske i softverske proizvode prezentuje developerima koji nisu zaposleni u toj kompaniji, ali koji učestvuju u izgradnji poznatih i manje poznatih aplikacija.

Prvi novi Appleov proizvod kojeg je predstavio Kevin Lynch jeste novi operativni sistem za Apple Watch – WatchOS 3 koji će postati dostupan najesen. Prvenstveno, Lynch je pokazao kako će novi operativni sistem ubrzati pokretanje aplikacija na Appleovom proizvodu koje je na drugoj verziji OS-a bilo primjetno sporo. Pokretanje će, prema Lynchovim riječima, biti i do sedam puta brže što predstavlja izuzetan napretak u odnosu na WatchOS 2. Na pametnim satovima će postojati i Control Center po uzoru na iOS, novi način skrolanja, novu medicinsku SOS aplikaciju, aplikaciju Activity i još mnogo toga.

Eddy Cue je predstavio Appleov tvOS 2 koji će uskoro svojim korisnicima pružati čak 1.600 TV kanala i 6.000 aplikacija, na Apple TV-u, novu aplikaciju za daljinsko upravljanje, glasovno prebacivanje kanala i druge zanimljive pojedinosti.

Najzad, Apple je svom operativnom sistemu za desktop računare OS X-u dao novo ime – macOS Sierra. Između ostalog, predstavljene su nove mogućnosti macOS-a kao što je otključavanje računara putem Apple Watcha, povezivanje sa univerzalnim clipboardom, postojanje optimizirane memorije koja će spriječiti pretrpavanje diska, povezivanje sa Apple Payom…

Ipak, najveća vijest jeste da Appleov Siri dolazi na Mac. Korisnici Maca uskoro će moći navigirati kroz svoje fajlove koristeći pomoćnicu Siri, što predstavlja pravu malu revoluciju u korištenju ovog uređaja. MacOS Sierra će postati dostupna u punoj verziji na jesen.

Danas je predstavljena i aplikacija Home, koja nastoji povezati sve vaše kućne uređaje sa iPhoneom, poput otvaranja garaže, uključivanja rasvjete, klima uređaja i sl.

Također, Apple objavio i lansiranje iOS 10, novog mobilnog operativnog sistema, a prva interesantna promjena jeste opcija kojom se iPhone bude jednostavnim podizanjem smartfona.

3D Touch sada može da se koristi na notifikacijama uključujući i odgovaranje na poruke bez otključavanja uređaja. Također, sa zaključanog ekrana moći će se pristupiti i iPhoneovoj kameri.

Siri je također dograđena i “otvorena” za developere, sada su tu i komande za aktiviranje aplikacija poput WeChata. iOS 10 svojim će korisnicima donijeti aplikaciju prepoznavanja lica sa fotografija što predstavlja jednu od najzanimljivijih novosti.

iOS 10 donosi i male promjene poput uvođenja tekstova pjesama u Apple Music, promjene u aplikaciji Maps, nova aplikacija pod nazivom Home, glasovnu poštu, nove opcije u aplikaciji Messeges, a aplikacije poput WhatsAppa u potpunosti su integrisane u telefon.

Što se tiče iPada, iOS 10 donosi razdvajanje ekrana na dvije otvorene aplikacije istovremeno, a operativni sistem će za developere biti dostupan već danas, dok će za korisnike biti dostupan najesen. Ipak, iOS neće raditi na uređajima iPad 2, iPad 3, iPad mini i iPhone 4S.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)