Home / Kapital / Bankarstvo / Finansijski šok: Ukoliko UK izađe iz EU, funta će pasti za 11, a euro za 4 posto
wpid-libra-esterlina

Finansijski šok: Ukoliko UK izađe iz EU, funta će pasti za 11, a euro za 4 posto

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije mogao bi pokrenuti ekonomsku krizu koja se može porediti s onom iz 2008. godine, predviđaju analitičari Goldman Sachs.

Naime, u posljednjoj analizi poznate svjetske finansijske i bankarske kompanije ističe se realna mogućnost izrazitog slabljenja engleske valute ukoliko zajednička država sa Velsom, Škotskom i Sjevernom Irskom napusti zajednicu evropskih zemalja.

“Predviđamo da će funta oslabiti za oko 11 posto u odnosu na druge velike svjetske valute. Zbog tog događaja, moglo bi uslijediti slabljenje eura za 4 posto, jena za 14 posto, švicarskog franka za 8 posto i norveške krune za 3 posto”, stoji između ostalog u saopćenju Goldman Sachsa.

U odnosu na saopćenje koje je objavljeno u februaru, Goldman Sachs je zapravo snizio predviđeni postotak pada vrijednosti. Naime, tadašnje saopćenje bilo je bazirano na analizi koja je predviđala pad od čak 15 do 20 posto.

U vrijeme prije referenduma o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije koji je zakazan za naredni četvrtak funta je izrazito osjetljiva, a padovi i skokovi su sve češći.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

C2C48F2F-D1FF-4308-BAAE-D3D7DABDD51A

Vino piju nane” u izvedbi Divanhane i Bradleyja Deana

Bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana u saradnji sa zvijezdom broadwaya Bradley Deanom snimio je sevdalinku „Vino …

Loading...