Home / Vijesti / BiH / Delegati EBU-a pozdravili rješavanje statusa bh. javnih RTV servisa

Delegati EBU-a pozdravili rješavanje statusa bh. javnih RTV servisa

Na Generalnoj skupštini evropskih javnih servisa (EBU) koja se održava u Budvi delegati iz više od 50 zemalja pozdravili odluku Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojom je otpočet proces pronalaska rješenja za finansiranje javnih servisa.

Generalna direktorka EBU-a Ingrid Deltenre izjavila je za BHRT da nema zemlje u Evropi, zemlje koja teži da postane članica Evropske unije, koja nema stabilan i finansijski održiv javnis servis.

Zato pažljivo pratimo situaciju u Bosni i Hercegovini i zadovoljni smo što i ova naša članica može prenositi EURO 2016. Nadamo se da će prava rješenja uskoro biti pronađena – rekla je Deltenre.

Generalni direktor Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine Belmin Karamehmedović naveo je kako je odluka Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kojom su u prvom čitanju usvojene izmjene zakona koje bi u konačnici trebale osigurati stabilno finansiranje javnih servisa u BiH, naišla na veliko odobravanje članica EBU-a.

Otvarajući skupštinu EBU-a u Budvi generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Rade Vojvodić naglasio je kako javni servisi treba da izvještavaju pravovremeno i objektivno, kako bi smirujuće djelovali na potencijalne konflikte stvaranjem pozitivnog javnog mišljenja.

– To je jedino moguće ako bude ostvaren ideal da javni servis finansiraju svi, kako ga niko ne bi kontrolirao – istakao je Vojvodić.

Istaknuto je da bi javni servis trebao omogućiti svim građanima, kao njegovim osnivačima, neograničen pristup informacijama i znanju kroz kvalitet i različitost sadržaja, koji reflektira potrebe i očekivanja različitih segmenata javnosti, kako to preciziraju i međunarodni standardi, saopćeno je iz BHRT-a.
Izvor /Fena/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)