Home / Vijesti / BiH / Arifagić-Investment širi proizvodnju i u Bosanski Petrovac: Kupljena firma Fana Zas

Arifagić-Investment širi proizvodnju i u Bosanski Petrovac: Kupljena firma Fana Zas

Nakon što je prije nekoliko dana preuzela nekadašnju farmu “Pučenik“ u Bosanskoj Krupi i najavila otvaranje 200 novih radnih mjesta, firma “Arifagić-Investment”, vlasnika Jusufa Arifagića iz Kozarca, kupila je i bivše drvoprerađivačko preduzeće Fana Zas iz Bosanskog Petrovca.

Potpisanim ugovorom između vlasnika firme Fana Zas Zlatana Mujadžića i firme Arifagić-Investment vlasnika Jusufa Arifagića, firma poznatog kozaračkog poduzetnika postala je vlasnica hala i zemljišta u Krnjeuši pored Bosanskog Petrovca, gdje se planira otvaranje pogona za proizvodnju koncentrovane stočne hrane, kao i farme za uzgoj prvoklasnih bikova i rasplodnih junica za potrebe bh. tržišta, ali i zemalja regije.

Prije kupovine 10.000 kvadratnih metara hala, odnosno 34 dunuma zemljišta u vlasništvu firme Fana Zas, uz podršku općine Bosanski Petrovac, firma Arifagić Investment dobila je u zakup i 81 hektar zemljišta na Oraškom brdu i Prkosima, koji će služiti za potrebe buduće farme i proizvodnju stočne hrane.

Prilikom potpisivanja ugovora Arifagić je najavio pokretanje proizvodnje stočne hrane u Krnjeuši u najskorijem mogućem roku te istakao da će blizu 300 grla norveškog crvenog govečeta koje uzgaja na svojoj farmi u Trnopolju biti premješteno u prostor nekadašnje Fane već do kraja juna.

“Ovo je sigurno jedan veliki dan za općinu i ja ću sa svoje strane sigurno ispuniti sve ono što sam obećao”, istakao je Arifagić.

Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić pozdravio je potpisivanje ovog ugovora, opisavši ga kao važan događaj za općinu i kanton.

“Ovo je kapitalizacija naših napora koji su trajali otprilike godinu dana”, rekao je Hujić i naglasio kako su nedavne investicije firme Arifagić Investment u Bosanski Petrovac i Bosansku Krupu od ključne važnosti za poljoprivredu u Krajini, čija polja su, kako je kazao, predugo bila pusta.

U projekte firme Arifagić Investment u BiH do sada je uloženo blizu 15 miliona KM, a njen rad prate i podržavaju institucije Kraljevine Norveške, kao i naučnici iz stočarske grupacije GENO Global.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)