Home / After Work / Na put krenuo najveći kruzer na svijetu: “Plutajući grad” vrijedan više od milijardu dolara

Na put krenuo najveći kruzer na svijetu: “Plutajući grad” vrijedan više od milijardu dolara

Desetine hiljada Francuza pozdravilo je prvo putovanje najvećeg kruzera na svijetu, koji je isplovio na svoje prvo putovanje nakon 32 mjeseca iz francuskog brodogradilišta u Saint-Nazaireu prema Southamptonu u Engleskoj.

Kruzer “Harmony of the Seas“ čija je gradnja koštala više od milijardu dolara, dug je 362 metra, ima 16 paluba i viši je od Eiffelovog tornja. Drži rekord kao najširi kruzer koji je ikada izgrađen i može primiti 6.360 putnika.

Nazivaju ga plutajući grad koji ima 20 prostorija za jelo, 23 bazena i park sa više od 10.000 biljaka i 50 stabala. Na brodu postoje mjesta za odmor i zabavu. Kapetan broda, Johnny Faevelen, tvrdi kako će golf biti jedna od opcija na brodu.

“Harmonija of the Seas” u Southamptonu se očekuje u utorak, prije njegove inauguracijske plovidbe 22. maja u Barceloni.

Brodogradilište STX France počelo ga je graditi 2013. godine, a gradnja je trajala više od dvije i po godine. “Harmony of the Seas” će proizvoditi 20 posto manje emisija CO2 nego dva najveća broda u svojoj klasi djelomično zahvaljujući zraku koji se upumpava u trup kako bi olakšao teret. Na gradnji je bilo zaposleno 2.500 radnika kako bi završili ogroman brod. 

Royal Caribbean, kompanije u čijem vlasništvu je kruzer, trenutno pravi još dva broda Anthem of the Seas i Ovation of the Sea, koji će zaploviti u aprilu sljedeće godine.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)