Home / Vijesti / BiH / Potpisan sporazum za nastavak izgradnje Koridora 5C vrijedan 36 miliona eura

Potpisan sporazum za nastavak izgradnje Koridora 5C vrijedan 36 miliona eura

U prostorijama preduzeća Autoceste FBiH danas je potpisan ugovor o nastavku izgradnje zeničke zaobilaznice, LOT 2 dionica Klopče-Donja Gračanica kod Zenice vrijedan 36 miliona eura.

Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH naglasio je da BiH uvođenjem novog modela finansiranja izgradnje autoputa 5C ubrzava započete projekte, a naročito je važno finansiranje EBRD-a.

Tako je danas potpisan ugovor između Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, preduzeća Autoceste FBiH i kompanija koje će raditi na izgradnji dionice koridora 5C od Klopče do Donje Gračanice.

“Potpisivanje ovog ugovora rezultat je napornog rada Vlade FBiH, jer su u međuvremenu donijete značajne odluke u cilju rješenja problema, zbog kojih u prethodnom periodu nije bio moguć nastavak izgradnje ove dionice. Dogovoren je kredit s EBRD-om u iznosu od 36 miliona eura, kojim je konačno zatvorena finansijska konstrukcija”, istakao je ministar Lasić.

On je naglasio da je pozitivan novi pristup i odnos između EBRD-a i BiH koji se odnosi na novi četverogodišnji okvir finansiranja koridora 5C u iznosu od 300 miliona eura.

“Prve tranše tog dogovora su već u proceduri i odnose se na 36 miliona eura za ovu dionicu i 40 miliona eura za drugu fazu dionice Svilaj – Odžak. Ostatak sredstava je vezan za izgradnju ceste od Mostara iz pravca sjevera i iz pravca juga”, nagašava Lasić.

Također, na samitu u Beču prošle godine BiH je odobren grant od 22 miliona eura za prekogranični projekat za most na Savi i autocestu kod Svilaja. Izgradnja autoceste Mostar jug – Počitelj i Zenica sjever – Žepče jug kandidati su BiH za finansiranje putem investicijskog okvira zapadnog Balkana, a konačno zatvaranje finansijske konstrukcije očekuje se u septembru u Parizu.

Da bi BiH dobila nova kreditna sredstva nužno je donošenje strategije za promet, kako bi se završili projekti poput koridora 5C. Ministar Lasić ističe da je strategija u izradi i da se njeno okončanje očekuje u narednih nekoliko sedmica.

“Povećanjem prihoda preduzeća Autoceste FBiH cilj je u naredne četiri godine izgraditi 2/3 koridora 5C”, zaključuje ministar Lasić.

izvor/JP Autoceste FBiH/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)